Nieuwbouw op Leidse Wernink-terrein weer maanden vertraagd

Leiden

De bouwplannen voor het Leidse Wernink-terrein zijn met enkele maanden vertraagd. De eerste contouren van de toekomstige woonwijk zouden volgende maand aan gemeenteraad en buurtbewoners worden gepresenteerd, maar bouwwethouder Fleur Spijker (D66) laat weten dat die bewuste aankondiging is verschoven tot na de zomer. ,,Het is ook een complex gebied.’’

Een paar maanden vertraging lijkt niet veel, op een project dat al meer dan tien jaar op zich laat wachten. Want al sinds 2009 is duidelijk dat het terrein van de voormalige betoncentrale een woonwijk wordt, gelegen op de langwerpige landtong die zit ingeklemd tussen de spoorlijn naar Den Haag en het water van de Oude Rijn.

Die afgezonderde ligging vormt het grootste obstakel, want van en naar het terrein loopt slechts één smal straatje dat uitkomt op de drukke Dr. Lelylaan. Geen goede ontsluiting voor een gebied waarvoor circa 560 nieuwe woningen staan ingetekend.

De ABB-bouwgroep uit Sliedrecht is de meest recente projectontwikkelaar die een oplossing voor dat probleem zoekt, nadat andere potentiële bouwers daarover struikelden.

De lang verwachte oplossing zou volgende maand worden gepresenteerd. Volgens Spijker is echter meer tijd nodig, zo antwoordt zij op vragen van Gebke van Gaal (GroenLinks) en Pieter van der Woerd (ChristenUnie). ,,Toch zetten we er vaart in’’, aldus de wethouder. ,,Ik kom binnen een maand met een stand van zaken, in het najaar ligt er een plan en in het voorjaar van 2020 kunnen we er een besluit over nemen.’’

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.