Premium

Voorschotense griffier na 44 jaar weg uit Voorschoten: ’Ik snap soms niks van politiek’

Voorschotense griffier na 44 jaar weg uit Voorschoten: ’Ik snap soms niks van politiek’
Griffier Hans van der Does vertrekt per 1 juni: ,,Eigenlijk was griffier in het begin best een eenzaam bestaan.’’
© Foto Rosalie van der Does
Voorschoten

Politiek? Soms begrijpt vertrekkend griffier Hans van der Does van Voorschoten er niks van. En als hij het met zijn 44 dienstjaren al niet begrijpt, hoe zit het dan met de gemiddelde inwoner van Voorschoten? Kritische noten sprak Van der Does tijdens zijn afscheidsrede in zijn laatste raadsvergadering van 4 april. Zijn boodschap aan de raadsleden: ’Hou je niet te veel vast aan de eigen dogma’s, maar kijk om je heen, spreek heldere taal en doe wat het beste is voor de inwoners van Voorschoten’.

Dat vraagt om uitleg. Enkele dagen later geeft hij een interview in zijn al half leeg geruimde kantoor in het Voorschotense raadhuis. 25 april is zijn laatste werkdag en 15 mei is zijn afscheidsreceptie. In juni wordt hij 65 jaar en dat vindt de Valkenburger een mooie leeftijd om met pensioen te gaan. „Ik hou van fotograferen in de natuur en een boek lezen. En ach, er komt wel weer iets op mijn pad. Ik ga mij niet vervelen.”

Vierenveertig jaar ervaring en kennis laat Van der Does achter in Voorschoten. Op zijn 20e kwam hij op de afdeling Burgerzaken terecht. Vier jaar later verhuisde hij naar de afdeling Bestuurszaken en was hij onder meer betrokken bij grondverkopen in de nieuwe woonwijken Bijdorp 1 en 2. In 2004 maakte hij zijn laatste carrièrestap en werd griffier.

Eenzaam

Deze hoge ambtenaar staat de raadsleden bij. Hij zoekt dingen voor ze uit en kijkt bijvoorbeeld of een plannetje van politici juridisch uitvoerbaar is. Een griffier staat tussen de gemeenteraad, het college van B en W en de ambtelijke organisatie in. Van der Does zei ja, toen hij voor die functie werd gevraagd. „Eigenlijk was het de eerste jaren best een eenzaam bestaan. Zo’n tien jaar geleden kwam er een collega bij, dat was fijn. Inmiddels zijn we met zijn drieën.”

Van der Does stond als griffier dicht bij de gemeenteraad, maar had geen invloed op hun politieke besluiten. Zo was de totstandkoming van een ambtelijke organisatie met Wassenaar een besluit van de twee gemeenteraden zelf, dat met de wetenschap van nu waarschijnlijk niet meer zou worden genomen. „Het is makkelijk om nu te zeggen dat die fusie achteraf gezien een verkeerd besluit was”, neemt hij de raadsleden in bescherming. „Het was toen misschien bedoeld als opstap naar een fusie met Wassenaar, maar dat is het niet geworden. Voor ambtenaren is de toekomst nu onzeker.”

De band van de vertrekkend griffier met de Voorschotense raadsleden en B en W is hecht, zo bleek 4 april wel uit de staande ovatie die hij na zijn afscheidsrede kreeg. Toch snapt hij ze niet altijd. „De motie die avond over betere samenwerking in de Leidse regio is zo’n voorbeeld. Alle fracties schaarden zich erachter. Toch was er een hele discussie over punten en komma’s aan voorafgegaan, uit angst in een discussie over de zelfstandigheid te raken. Samenwerking is nodig, dat heeft niet te maken met je zelfstandigheid opgeven.”

Schaduw

„Ik zeg: de gemeenteraad is er voor alle inwoners. Stap over je eigen schaduw heen. Soms moet je loslaten wat vertrouwd is, om daarmee binnen te halen wat je verder brengt.”

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.