’NS moet reizigers compenseren voor spoorellende door werk Leiden’

Drukte op station Leiden tijdens de werkzaamheden.© ANP

Frans van den Berg
Leiden

De NS moet reizigers compenseren voor alle spoorellende van de afgelopen drie weken van de werkzaamheden bij Leiden. Veel treinen vielen uit, andere treinen puilden uit of kwamen te laat aan.

Reizigersvereniging Rover kreeg honderden klachten binnen over vertragingen en overvolle treinen tijdens deze periode. Maandagochtend zijn de grootschalige werkzaamheden rondom Leiden voltooid. De spoorellende was merkbaar op de lijnen naar Haarlem, Amsterdam, Schiphol en Den Haag.

Reizigers met grote vertragingen kunnen een deel van hun treinkaartje terugbetaald krijgen volgens de ‘geld terug bij vertraging’-normen van NS, maar Rover vindt dat reizigers wel iets extra’s verdient hebben. ,,De gevolgen waren tenslotte ook veel extremer: zo melden meerdere reizigers aan Rover in totaal een complete werkdag een vertragingen te hebben verloren.’’

Eind maart gaf Rover al aan dat NS veel meer treinen dan nodig schrapte, waardoor reizigers van Haarlem tot Lelystad veel hinder ondervonden door de werkzaamheden bij Leiden. De overgebleven treinen waren vaak korter dan normaal.

Een oproep van Rover om dubbeldekkers in te zetten voor meer ruimte, bij voorbeeld tussen Zandvoort en Amsterdam, kreeg geen gehoor. Het meldpunt ’volle treinen’ van Rover registreerde 1336 klachten tijdens de werkzaamheden, fors meer dan normaal in deze periode van het jaar (640 klachten in 2018).

Veel reizigers vragen Rover om compensatie. Het gaat dan bijvoorbeeld om reizigers met een NS-abonnement die op eigen kosten alternatief vervoer hebben geregeld, of reizigers met een 1e klas ticket die geen gebruik konden maken van de 1e klas. Rover vraagt NS om coulant met compensatieverzoeken om te gaan. Daarnaast zou een attentie zoals een gedeeltelijke teruggave van de abonnementskosten, een gratis dagkaartje of 1e klas upgrade, volgens Rover ook een mooi gebaar zijn.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.