Heineken verhuist commerciële afdeling naar ’Lorentz’ in hartje Leiden

Heineken verhuist commerciële afdeling naar ’Lorentz’ in hartje Leiden
Heineken werkt nu nog vanuit haar bedrijfsterrein in de Grote Polder in Zoeterwoude. De commerciële afdeling verhuis in het eerste kwartaal van 2020 naar het gebouwencomplex ’Lorentz’ in Leiden.
© Foto Hielco Kuipers
Zoeterwoude / Leiden

Bierbrouwer Heineken verhuist een deel van zijn organisatie naar Leiden. 400 medewerkers van Heineken Nederland Commercie trekken in het eerste kwartaal van 2020 in kantoor- en woontoren Lorentz, tegenover NS-station Leiden Centraal. Het bedrijf doet dit omdat het meent in Leiden dichter bij consumenten en klanten te zitten dan in Zoeterwoude.

Het bedrijf doet dit omdat het meent in Leiden dichter bij consumenten en klanten zit dan in Zoeterwoude. Heineken opent in Lorentz ook een ’brewpub’, waar ’consumenten kunnen genieten van Heinekenproducten’ en waar de brouwer nieuwe bieren wil uitproberen.

De verhuizing maakt deel uit van een reorganisatie van Heineken Nederland. De organisatie wordt volgend jaar gesplitst in drie zelfstandige werkmaatschappijen. De commerciële afdeling komt in Leiden. Heineken Netherlands Supply, waar het bier wordt gebrouwen, blijft in Zoeterwoude. Een derde bedrijfsonderdeel, Heineken Global Supply Chain en Global Procurement, verhuist naar een nieuwe locatie op Schiphol.

Snelle aansluiting

Door de verhuizing naar het Leidse centrum komen de 400 personeelsleden te werken in een ’zeer levendig deel van de stad’. Veel commerciële medewerkers bezoeken bedrijven, cafés, supermarkten en andere horeca-instellingen die dranken van Heineken verkopen. Vanuit Leiden is dat beter te doen dan vanuit Zoeterwoude, zegt woordvoerster Lisa van der Heijden. Daarnaast hebben zij vanuit ’Lorentz’ een snelle aansluiting op het station.

In een reactie zegt de Leidse wethouder Yvonne van Delft dat Heineken met Lorentz ’een prachtige zichtlocatie’ heeft gekozen, die goed past binnen de ontwikkeling van het stationsgebied en die bijdraagt aan de werkgelegenheid in de Leidse regio. ,,De komst van Heineken naar Leiden is een aanwinst voor onze stad. Het commerciële hoofdkantoor komt op een van onze toplocaties.’’

Met een ’brewpub’ doelt Van der Heijden op een restaurant met daarin een kleine brouwerij, vergelijkbaar met het Stadsbrouwhuis aan de Aalmarkt. Hier wil Heineken experimenteren met nieuwe bieren. Mogelijk worden hier, net als aan de Aalmarkt, ook maaltijden geserveerd. Op de exacte invulling studeert Heineken nog, aldus de woordvoerster, ’maar waarschijnlijk wordt het meer een brouwcafé en niet specifiek een restaurant’.

Volgens algemeen directeur Pascal Gilet heeft Heineken ook voor Lorentz gekozen om goed bereikbaar te zijn met openbaar vervoer.

Na de verhuizing van Heineken Nederland Commercie en Global Supply Chain en Global Procurement is het hoofdkantoor in Zoeterwoude te groot. Voor de resterende afdeling Netherlands Supply bouwt het bedrijf een nieuw, kleiner kantoor in Zoeterwoude. Het huidige kantoor wordt ’op termijn’ gesloopt.

Frisdrankfabrikant Vrumona, dat ook onderdeel is van Heineken, blijft in Bunnik.

Meer nieuws uit Leiden