Paanakker, al dik 150 jaar de oudste schoenenwinkel van Leiden, sluit per direct zijn deuren

Gertjan van Geen
Leiden

Paanakker is niet meer. De oudste schoenenwinkel van Leiden sloot dinsdag voorgoed zijn deuren. Het was een onaangekondigd besluit, ook al zag het personeel het onheil van verre aankomen. ,,Vroeger stonden we hier op zaterdag met vijf man, de laatste jaren nog maar met twee’’, zegt Maria de Bruin, het gezicht van de winkel in de Maarsmansteeg 12.

Paanakker opende in juli 1866 zijn deuren in een deel van het pand waar nu Hudson’s Bay zit. Latere verhuisde de winkel naar de overkant van de steeg, in een voormalige slagerij.

Een kleine 25 jaar geleden kwam het bedrijf in handen van Moorman. In 2013 werd de winkel verkocht aan Dungelmann. De naam Paanakker bleef de gevel echter altijd sieren. ,,We zijn altijd een speciaalzaak met speciale pasvormen gebleven’’, zegt De Bruin.

De laatste weken gold de winkel als ’outlet store’. Vanaf de laatste uitverkoop in december werden de voorraden niet meer aangevuld. Alleen de laatste wintercollectie vond zijn weg nog naar de klanten.

Het personeel werd dinsdagochtend ’overvallen’ door de plotselinge sluiting. ,,Ik had verwacht dat we tot 1 juni open zouden zijn. Daarna verkoop je echt geen winterschoenen meer. Het is eerder geworden.’’

De Bruin, woonachtig in Valkenburg, en haar collega hielden zich de hele dag vervolgens onledig met het uitruimen van het magazijn. Zo’n vijfhonderd resterende paren worden vandaag opgehaald.

De Bruin, wier collega al wist dat haar aflopende contract in augustus niet verlengd zou worden, gaat aan de slag in Den Haag of Amsterdam. Met een lach op haar gezicht. ,,Het heeft geen zin om te gaan treuren.’’

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.