Wiegel neemt even rust: FVD, VVD en CDA praten met elkaar verder in Zuid-Holland

Wiegel neemt even rust: FVD, VVD en CDA praten met elkaar verder in Zuid-Holland
Hans Wiegel, informateur voor provincie Zuid-Holland, en Commissaris van de Koning Jaap Smit tijdens de startbijeenkomst over het informatieproces op 1 april.
© Archieffoto ANP
Den Haag

Informateur Hans Wiegel is er nog niet uit, maar heeft een coalitie met Forum voor Democratie in Zuid-Holland ook nog niet opgegeven. Op basis van de eerste gesprekken hebben FVD, VVD en CDA voorgesteld een programmatische verkenning op hoofdlijnen te maken.

Wiegel maakt even pas op de plaats, liet hij gisterochtend weten. Op basis van de eerste gesprekken hebben Forum voor Democratie (FvD, VVD en CDA) voorgesteld eerst een programmatische verkenning op hoofdlijnen te maken, en als dat lukt het ook voor te leggen aan andere partijen. De drie zijn samen goed voor 25 van de minstens benodigde 28 zetels. De rest zou bijvoorbeeld de PVV kunnen leveren, die bij de verkiezingen weliswaar gehalveerd werd, maar er nog altijd vier overhield en graag met Forum zou samenwerken.

,,Volgens mij is zoiets nog nooit zo gebeurd in Nederland’’, zegt Wiegel. ,,We kwamen maandag bij elkaar en zagen ons geconfronteerd met het feit dat het in de ene na de andere provincie misging voor Forum. Ton kwam Floor Vermeulen van de VVD met dit idee. Waarom zij u niet eerst met zijn drieën een programma zouden schrijven en dat dan aan de anderen voorleggen. Dat werd met groot enthousiasme begroet.’’

Wiegel denkt dat dit in Zuid-Holland kan omdat de onderlingen verhoudingen tussen de partijen sowieso al erg goed waren en ook de gesprekken in goede sfeer verliepen. ,,En de voorman van Forum heeft laten blijken dat hij bereid is tot compromissen.’’ Niettemin is over de grote struikelblokken zoals het klimaat nog niet specifiek gesproken, erkent Wiegel.

In Flevoland zijn daarover al wel afspraken gemaakt met Forum. Volgens informateur Annemarie van Gaal hebben de vijf partijen die zij voorstelt als coalitie (FvD, VVD, PvdA, CDA, CU) afgesproken dat er geen extra windmolens op land komen, maar dat de provincie zich wel houdt aan eerder gemaakte afspraken over windenergie. Die vijf partijen hebben samen 23 van de 41 zetels in de Staten van Flevoland. Forum werd daar net als in Noord-Holland, de grootste partij.

In Noord-Holland, Gelderland, Groningen, Utrecht, Friesland en Drenthe lijkt FvD buiten de coalities te blijven. In Overijssel lopen de gesprekken met de partij nog.

Meer nieuws uit Leiden