Premium

ZZ Leiden weigert te barsten: team toont karakter en verslaat Donar

ZZ Leiden weigert te barsten: team toont karakter en verslaat Donar
Worthy de Jong met een inlegger tegen Donar.
© Foto Orange Pictures/Jan Kanning
Groningen

Zorg en Zekerheid Leiden heeft dinsdag bij Donar laten zien dat het zeer diep kan en wil gaan om de koppositie in de DBL te behouden.

Het gemis van Mohamed Kherrazi doet zich in topduels voelen. Tegen de betere teams heeft coach Rolf Franke een rotatie van slechts zeven spelers. Van hen is Kenneth Simms een beetje een zorgenkindje. Hij speelde dinsdag niet onaardig, maar kwam zo snel in foutenlast dat hij maar een halve wedstrijd meedeed.

Sergio de Randamie verving hem prima, maar daarmee was Franke wel bijna door zijn opties heen. Alleen Marijn Ververs kwam nog even van de bank. Dat betekende dat Darius Thompson, Worthy de Jong, Maurice Watson Jr. en Clayton Vette 37 minuten of meer binnen de lijnen moesten staan; misschien geen probleem bij één duel in de week, maar ZZ speelt vier keer in acht dagen. De mannen moeten in het veld proberen rustmomenten te vinden, en dat verklaart wellicht de schommelingen in de stand.

Aan het einde zat ZZ er doorheen. Des te knapper is het dat de ploeg overeind bleef, en de eerste echte aanval op de koppositie sinds het wegvallen van Dordrecht, wat belager Zwolle twee nederlagen scheelde, afsloeg. Het gevolg van, een deels in Europa ontwikkelde, onverzettelijkheid, en van individuele kwaliteiten.

Deze keer was het Watson die opstond toen zijn team dat nodig had. ,,We zijn rustig gebleven’’, zei coach Franke. ,,Het was een knappe teamprestatie en we hadden ons huiswerk goed gedaan. We haalden Donar beter uit zijn favoriete aanval dan laatst bij ons thuis.’’

De Jong nam zijn team op sleeptouw door elf punten te maken in het tweede kwart. Hij schoot ZZ naar een kleine voorsprong, die de Leidenaars weer inleverden, vooral omdat Donar hen de baas was in de rebound (25 om 15 voor rust). ZZ kwam echter scherp de kleedkamer uit. De bezoekers namen een voorsprong van tien punten, al moest Simms wel naar de kant met zijn vierde fout.

Even maakte Donar een run, maar Thompson antwoordde. De ploeg van Franke kwam ver voor, maar dat had kracht gekost. ,,Je weet dat het momentum komt bij Donar’’, zei de coach die en paar time-outs gebruikte om het ritme van de Groningers te breken. ,,Wij hadden dat vorige week ook. Uiteindelijk hielden we goed stand.’’

ZZ zag Donar langszij komen bij 76-76. Leiden boog, maar barstte niet. Watson mikte een jumpshot binnen, bij de tegenaanval gaf ZZ geen streepje ruimte weg, Thompson kwam aan de overkant door met een cruciale aanvalsrebound en Watson bezegelde het lot van Donar met een driepunter uit de hoek.

Donar-ZZ Leiden 76-81

(23-17, 16-20, 17-30, 20-14)

Scores ZZ Leiden: De Jong 19, Thompson 19, Watson 16, Vette 11, Simms 10, De Randamie 6.

Meer nieuws uit ZZ Leiden