Premium

Politie Kaag en Braassem wil een heel duidelijk signaal afgeven met drugsactie aan Sportpad Roelofarendsveen

Politie Kaag en Braassem wil een heel duidelijk signaal afgeven met drugsactie aan Sportpad Roelofarendsveen
Kaag en Braassem

Een heel duidelijk signaal. Dat hoopt de politie van Kaag en Braassem te hebben afgegeven met het oppakken van vijf inwoners die in ’verband worden gebracht met drugs’, maandagavond aan het Sportpad.

„We zeggen niet alleen dat het terugdringen van drugsgebruik één van onze speerpunten is, maar handelen daar ook naar’’, legt de jeugdcoördinator van het plaatselijke politieteam uit. ,,We zitten er namelijk heel strak op.” Niet alleen dealers moeten dat goed beseffen, ook voor ouders die het idee hebben dat hun kinderen gebruiken kan het belangrijk zijn om te weten.

Het was uit die hoek dat de politie de laatste maanden signalen kreeg. Sommige ouders vonden drugs in broekzak of jas van hun kind. Soms ook zagen ze de gevolgen van drugsgebruik, zoals verwijde pupillen. Of ze merkten dat hun nazaten in kringen verkeerden waar drugs gebruikt en/of verkocht werden. Bovendien waren er meldingen van overlast. Of hadden oplettende burgers steeds maar ergens auto’s dan wel scooters gezien.

Uniek is de gemeente niet in zijn drugsprobleem, denkt de jeugdcoördinator. Verschil zou wel zijn dat er, doordat er in 2016 en 2017 grote onderzoeken naar drugs zijn ’gedraaid’, veel informatie voorhanden is over kopers en verkopers. Ook na een eventuele veroordeling kon dat nog jaren ’voort sudderen’: „Bijvoorbeeld omdat hulpverlening met mensen aan de slag ging. Verslavingszorg, bijvoorbeeld. Of maatschappelijk werk.”

Pietje

Toen er de laatste maanden nieuwe informatie binnenkwam, is die naast de ’oude’ gelegd. Het leerde dat ’Pietje toch weer bezig was’, maar ook dat nieuwe dealers zich hadden aangemeld. Ook bleken er opnieuw ’relatief veel minderjarige gebruikers’ te zijn, onder wie nieuwe 14-jarigen. Wat het beeld extra alarmerend maakte: er zou niet alleen softdrugs worden gebruikt, maar ook harddrugs. Van pilletjes tot cocaïne.

„Ze zeggen wel eens dat je op elke straathoek drugs kunt kopen”, meldt de coördinator. „En dat is ook een beetje zo. Je kunt er vrij gemakkelijk aan komen. Daar komt nog bij dat wanneer je 17,5 bent je geen kratje bier mag kopen in de supermarkt, maar wel voor vijf euro een pilletje kunt krijgen. Feit is ook dat er de laatste tijd meer gevaarlijke middelen op de markt zijn.”

Om het aanbod in te dammen zet de politie in op ’repressie’: acties zoals maandag op en rond het Sportpad in Roelofarendsveen. Daar zijn toen vijf mensen aangehouden - een 19-jarige bewoner van Oude Wetering en vier bewoners van Roelofarendsveen van 18, 19 en 20 jaar oud. En hun auto’s zijn direct doorzocht met behulp van een drugshond. Het leerde dat één van hen in het bezit van harddrugs was.

Lees ook: Vijf aanhoudingen voor drugshandel in Roelofarendsveen

Daarnaast wil de politie, net als bij de vorige acties, inzetten op preventie. „Het mooie is dat we, mede door die acties, korte lijnen hebben met gemeente en hulpverleners.” De jeugdcoördinator hoopt dan ook dat wanneer ouders signalen van drugsgebruik of -handel krijgen, ze contact zoeken met de politie. „We worden vaak als boeman gezien, wat je nu ook in de reacties op Facebook ziet, maar kunnen door ons grote netwerk maatwerk leveren. Niet alleen kunnen we zien waar de problemen zitten, maar ook welke hulpverlening op zijn plek is. Gaat het om verslavingszorg of zijn er problemen met de opvoeding? Belangrijk is in ieder geval dat mensen in gesprek gaan en weten wat de risico’s zijn van drugsgebruik.”

Lees ook: Levenslang getekend door lachgas; ’Slachtoffers zijn tieners en twintigers, typisch festivalpubliek’

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.