Premium

Opinie: gemeente Lisse zet inwoners op 0-1 achterstand bij FC Lisse

Opinie: gemeente Lisse zet inwoners op 0-1 achterstand bij FC Lisse
Sportpark Ter Specke van FC Lisse.
© Archieffoto
Lisse

Even een paar plichtplegingen en dan een hamerklap: zo zal het donderdagavond wel gaan bij de bespreking van de nieuwbouw van FC Lisse. Dat de gemeente zich daarmee voor de zoveelste keer voor de voetbalclub in een ongewis financieel avontuur stort waarvoor de inwoners straks wellicht de nodige tonnen extra op tafel mogen leggen, daar zullen weinig woorden aan worden vuilgemaakt.

Natuurlijk, wethouder Kees van der Zwet heeft gelijk dat het project niet méér kost dan de raad daar ruim een jaar geleden voor reserveerde.

Maar hij vergeet dan gemakshalve dat daarin ook een bedrag van 6,5 ton zat om letterlijk de gaten te dichten als de gemeente wel een nieuwe sporthal zou bouwen en FC Lisse in het huidige clubhuis zou blijven zitten.

Maar FC Lisse bouwt wel nieuw, dus die 6,5 ton valt vrij, zei PvdA’er Guus Mesman direct toen het college vorig jaar de plannen presenteerde. Niet dus: om te zorgen dat FC Lisse niet opnieuw in de financiële problemen komt en de gemeente moet bijspringen, gaat die 6,5 ton naar de club. Plus een ton extra.

Kaartenhuis

Jammer voor de gemeente dat het rapport van het gespecialiseerde bureau OFS uitlekte: je hoeft geen specialist te zijn om na lezing te constateren dat de risico’s ook met de ’handreiking’ van driekwart miljoen nog levensgroot aanwezig zijn.

De zogeheten businesscase van de FC is dan misschien geen kaartenhuis, stormvast is het allesbehalve. ’Een krappe en kwetsbare exploitatie en liquiditeitsprognose’, is de alleszeggende conclusie van OFS.

Het niet terugkrijgen van de BTW is een van de grootste risico’s. FC Lisse schat het zelf op 3,5 ton. Komt er een BTW-tegenvaller, dan is dat in eerste instantie een verantwoordelijkheid voor FC Lisse, bezweert Van der Zwet.

Ja, in eerste instantie. Maar uiteindelijk mag de gemeente in de bus blazen, want de voetballers gaan financieel al tot het gaatje en kunnen zo’n tegenvaller gewoon niet aan. Dat is natuurlijk ook precies waarom de aanbeveling van OFS om dat risico mee te nemen in de businesscase niet wordt opgevolgd: dan stort de hele businesscase in, zo wordt duidelijk uit het OFS-rapport.

Niet voor niets wilde Van der Zwet vorige week het enige kritische raadslid Wim Slootbeek (VVD) niet de garantie geven dat de gemeente niet gaat opdraaien voor een BTW-tegenvaller bij de FC.

,,Dat bekijken we wel als dat gebeurt’’, herhaalde hij deze week in een persgesprek. Aangezien Lisse zich garant stelt voor anderhalf miljoen van de lening van FC Lisse, zal er waarschijnlijk weinig te kiezen zijn als de nood echt aan de man komt.

Bouwkosten

En dan zijn er nog de bouwkosten. Aannemers kunnen zo ongeveer vragen wat ze willen - en dat doen ze ook. Stek-directeur Hans Al zei bij een presentatie vorige week voor de politiek dit jaar te rekenen met 6 procent bouwkostenstijging en voor volgend jaar met 4 procent.

In Warmond is het bouwproject Sint Liduina stilgezet omdat er geen bouwer aan de slag wil voor de prijzen van de ontwikkelaar - en die had al gerekend met 7 procent kostenstijging.

In Noordwijk wordt de nieuwbouw voor SJC opnieuw aanbesteed, al wordt daar ontkend dat dat iets met bouwprijzen te maken heeft. In de ruim vier miljoen waarvoor FC Lisse gaat bouwen is wel rekening gehouden met een bouwkostenstijging, maar onbekend is hoeveel. Gezien de rest van de businesscase ligt het voor de hand dat ook hier wel heel scherp gerekend is en dat een tegenvaller op de loer ligt. En wie gaat daarvoor dan opdraaien?

Natuurlijk: de bal is rond en Ajax heeft toch maar mooi Real Madrid en Juventus uitgeschakeld. Maar als je als gemeente een onafhankelijk bureau naar de cijfers laat kijken en vervolgens de aanbevelingen negeert omdat ze niet goed uitkomen, dan zet je je inwoners wel op een 0-1 achterstand. Want linksom of rechtsom: die betalen uiteindelijk de rekening.

Meer nieuws uit Duin- en Bollenstreek

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.