Premium

Bibliotheek pikt bezuiniging niet: ’Wassenaar verstrekt 10,40 subsidie per persoon, terwijl het landelijk gemiddelde op 17,50 ligt’

Bibliotheek pikt bezuiniging niet: ’Wassenaar verstrekt 10,40 subsidie per persoon, terwijl het landelijk gemiddelde op 17,50 ligt’
Koningin Maxima (toen nog prinses) opende tien jaar geleden de nieuwe bibliotheek in Wassenaar.
© archieffoto ANP
Wassenaar

De maat is vol voor het bestuur van de Openbare Bibliotheek Voorschoten Wassenaar. Het pikt de opgelegde bezuiniging van 100.000 euro met ingang van 2021 van de gemeente Wassenaar niet langer en heeft dat in een brief aan de gemeenteraad laten weten. Nu verstrekt Wassenaar jaarlijks 600.000 euro, waarvan de helft huisvestingskosten zijn.

Het bestuur vindt dat het ’respectloos wordt behandeld’. „De gemeente belijdt met de mond dat we prachtig werk doen, maar heeft tegelijkertijd onvoldoende geld over voor dat werk.” Voorzitter Jan van Leeuwen: „Wassenaar verstrekt nu 10,40 euro per persoon aan subsidie, terwijl het landelijk gemiddelde op 17,50 euro ligt. De rek is eruit, na jaren van bezuinigingen. De raad moet terugkomen op dat besluit, ik kan me niet voorstellen dat ze de mooiste huiskamer van Nederland een stille dood willen laten sterven.”

De bibliotheken in Voorschoten en Wassenaar zijn nu bezig met de begroting van 2020, maar net als vorig jaar dreigen er weer tekorten te ontstaan. Het bestuur schakelde door middel van een enquête bezoekers in om te zoeken naar een oplossing. De vragenlijst werd 941 keer ingevuld. Conclusie is, aldus Van Leeuwen, dat verder snijden in de openingstijden niet kan. „Integendeel, de bieb moet juist vaker open.” De enige maatregel die het bestuur nu neemt is het sluiten van de bibliotheek in Wassenaar op zondag. In Voorschoten wordt een zomerrooster ingesteld: de openingstijden gaan tijdens de zomervakantie terug van veertig naar dertig uur.

De Wassenaarse gemeenteraad buigt zich op 8 mei over de noodkreet van de bibliotheek. Wassenaar onderzoekt nog of de 100.000 euro bezuiniging op een andere manier kan worden ingevuld.

Voorschoten

Het protest tegen de bezuiniging is nu gericht op gemeente Wassenaar, maar ook de Voorschotense subsidie ligt ver onder het landelijk gemiddelde. Van Leeuwen: „Met Voorschoten praten we nog als we over de verhuizing van het filmtheater naar de bibliotheek gaan hebben.”

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.