Premium

Grasshoppers weer finalist

Grasshoppers weer finalist
Coach Rick Driessen en zijn team vieren dat de vierde opeenvolgende finaleplaats een feit is.
© Foto Orange Pictures/Herman Dingler
Barendrecht

Voor het vierde seizoen op rij heeft Solar-systemen Grasshoppers de finale van de play-offs bereikt. De Katwijkse ploeg schakelde in de vierde wedstrijd van de halve finale het Barendrechtse Binnenland uit.

In de finale ontmoet het team van coach Rick Driessen Loon Lions uit Landsmeer, dat in drie wedstrijden afrekende met Den Helder. Grasshoppers en Lions werden respectievelijk eerste en tweede in het reguliere seizoen, dus op het oog lijkt het een logische finale.

Maar waar Lions zich bijna moeiteloos ontdeed van Den Helder, daar hadden de Katwijksen het vier duels lang vreselijk lastig met het taaie Binnenand, dat precies het juiste moment had uitgekozen om te pieken.

Wellicht kan Grasshoppers de opponent uit Barendrecht straks dankbaar zijn. Binnenland legde namelijk een paar minder sterke punten bloot. De blauwhemden, gemiddeld groter en sterker, zochten de fysieke confrontatie duidelijk op, en daar had de Katwijkse ploeg met al zijn ranke raspaardjes zichtbaar moeite mee.

In de ogen van Driessen ’mocht’ Binnenland ook vaak veel van de arbitrage (’al werd het niet partijdig’), maar de coach moet niet gek opkijken als ook Landsmeer een dergelijke strijdwijze gaat hanteren. Verder viel het deze serie op dat Grasshoppers de duels niet ’op de macht’ kon beslissen.

,,Zeker niet’’, zei Driessen. ,,Wel hebben we echt keihard gewerkt, en het grappige is dat we ondanks onze jeugdigheid toch routine tonen als het spannend wordt. Dat is echt knap van de meiden. Toen ik 18, 19 was, had ik me niet zo staande kunnen houden in de play-offs.’’

Makkelijk had Grasshoppers het nooit in wedstrijd vier. Na het eerste kwart hadden de bezoeksters nog wel een kleine voorsprong. Die verdween echter razendsnel, en bij 24-19 had Binnenland zijn eerste gaatje geslagen. Toen nam Deborah Vos haar team op sleeptouw. Met tien Katwijkse punten op rij zorgde de power forward dat Grasshoppers weer op voorsprong kwam (28-29). Het slotakkoord van de eerste helft was voor Fleur Kuijt.

De kampioen ging met een voordelige marge de kleedkamer in, maar opnieuw werd duidelijk dat het niet makkelijk ging worden. Na drie kwarten was het de thuisclub die op voorsprong stond, en pas na vijf punten op rij van Ilse Kuijt had Grasshoppers weer de leiding. ,,Ilse heeft haar beste play-offserie tot nu toe gespeeld’’, zei Driessen. Uiteindelijk waren het weer de scores van Vos die haar team het beslissende zetje gaven.

,,We pakken ’m toch’’, zei Driessen. ,,Het kwam aan op de details. Noor Driessen was ongelukkig met haar vrije worpen, maar ze gooide het defensief helemaal dicht op het einde. Ingrid van der Plas, die niet lekker in de wedstrijd zat, pakte een cruciale aanvalsrebound. Vaak sta ik een beetje te hufteren tegen de meiden, maar we zijn nog steeds het team zonder internationals of Amerikanen en we staan weer in de finale. Ik ben erg trots.’’

Meer nieuws uit Sport Regionaal