Premium

Tulpen anders beleven in Tulip Farm Amsterdam in Roelofarendsveen

1/2
Roelofarendsveen

Het moet een plek worden, bij de A4-afrit Roelofarendsveen, waar bijna het hele jaar te zien is hoe tulpenbollen tot bloem worden ’gebroeid’ in echte kassen. Waar bezoekers tulpen kunnen plukken en, in de bloemenwinkel, een workshop met tulpen kunnen volgen. En in een Tulip Hall of Fame prijken de exemplaren die zijn vernoemd naar iconen als Rembrandt, koningin Máxima of Johan Cruijff.

Luchtfietserij? Wat tulpenbroeier Joost Wesselman en burgemeester en wethouders van Kaag en Braassem betreft niet. Tulip Farm Amsterdam (TFA) zien ze als een logische manier om wat meer de gewenste recreatiegemeente te worden. De tulpen horen hier immers. Een kwart van de vaderlandse productie komt uit de gemeente, hoofdkern Roelofarendsveen heeft als bijnaam ’de bloem van de Randstad’ en de oude watertoren hier is aan alle zijden met de bloem getooid.

Regelmatig kreeg Wesselman de vraag voorgelegd of mensen een kijkje mogen nemen. Hoewel hij dat ’op zich geen probleem vindt’, is het met alle machines ’niet echt handig’ wanneer in zijn kassen veel mensen rondlopen.

Rondleidingen

Bij de TFA, dat gedacht is langs de Braassemdreef tussen Floraweg 8 en 10, kunnen straks wel gemakkelijk rondleidingen worden gegeven. Ook ’iets educatiefs’ voor scholieren is te regelen, tot in de ruimte waarin de geschiedenis van de bolbloem herleeft. ,,Ook uit de tijd dat je met één bol een grachtenpand in Amsterdam kon kopen.’’

En in de souvenirshop kunnen souvenirs met tulpen worden gescoord. Zelfs het restaurant kan in stijl gaan werken, met tulpenbollen, tulpenthee en nog zo wat. En via het aangrenzende water kan de ’tulpenroute’ worden gevaren, langs (voormalige) tuinderijen en de oude veiling.

Volgens wethouder Floris Schoonderwoerd ligt de plek ’vele malen beter’ dan de Keukenhof. „De afslag van de belangrijkste snelweg van Nederland ligt op 150 meter. En de bussen naar Leiden en Schiphol stoppen nog dichterbij.”

Nu B en W zo enthousiast hebben gereageerd op de eerste plannen, worden ze verder uitgewerkt. Daarbij probeert de initiatiefnemer tot een betere inschatting te komen van het aantal bezoekers en dus ook de benodigde grootte van de op een weiland tegenover de Rabobank gedachte parkeerplaats. Op dit moment vindt Wesselman dat nog ’erg moeilijk’: „De Keukenhof trekt ruim een miljoen bezoekers. Daar hopen we een graantje van mee te pikken. Je merkt ook dat de tulp, de mooiste en vrolijkste bloem die we hebben, hot is.”

Voordeel van het initiatief zou zijn dat er bijna jaarrond tulpen geoogst kunnen worden. Leuk voor buitenlandse toeristen, maar ook voor Nederlanders. ,,Ook hen laten we graag zien waar we goed in zijn”, zegt de man achter Tulpen.nl en Wesselman Flowers, die nog meer tulpenbroeiers wil mee krijgen. ,,Want het is goed om zoiets samen te dragen.’’

Wanneer de boerderij de deuren zal openen, durft hij niet te voorspellen. ,,Volgend jaar zal wel niet meer lukken.’’ ,,Ook het bestemmingsplan moet nog aangepast’’, weet de wethouder. ,,En er moet wel voor worden gezorgd dat er voldoende parkeerplekken zijn op eigen terrein.’’

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.