Nederland naar EU-hof om verbod op pulsvissen

© Archieffoto: ANP

ANP
DEN HAAG

Nederland vecht het naderende verbod op pulsvissen waarschijnlijk aan bij het Hof van Justitie van de Europese Unie. Zo'n besluit mag volgens landbouw- en visserijminister Carola Schouten alleen worden genomen op basis van de best beschikbare wetenschappelijk adviezen. Daarvan is hier geen sprake omdat het onderzoek naar pulsvissen nog loopt, meent de bewindsvrouw.

De voorgenomen gang naar het EU-hof zal de getroffen vissers niet direct soelaas bieden. Zo'n beroepsprocedure kan jaren duren. Het gaat Schouten om ,,een principiële uitspraak''.

Het Europees Parlement stemde onlangs in met een volledig verbod op pulsvissen, een betrekkelijk nieuwe technologie waarbij platvis wordt gevangen met behulp van stroomstootjes. De maatregel gaat naar verwachting in op 1 juni, nadat ook de Europese Raad akkoord is gegaan.

Tientallen Nederlandse vissers die in pulstechniek hebben geïnvesteerd, worden de dupe van het verbod. Er komt een overgangsperiode tot medio 2021, maar die geldt slechts voor 22 van de 79 viskotters die met pulstuig zijn uitgerust. Van de overige vissers moet het merendeel direct op 1 juni stoppen, twintig boten krijgen nog tot eind dit jaar respijt.

Meer nieuws uit Duin- en Bollenstreek

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.