Leraren: jongens verplichten om zittend te plassen

Amsterdam

De jongenstoiletten op basisscholen zijn volgens de leraren zó vies dat het een goed idee is om de jongens zittend te laten plassen. Maar liefst 66 procent van de leerkrachten vindt het zelfs een goed idee om daarover regels in te voeren en jongens te verbieden om staand te plassen.

Dat blijkt uit een onderzoekje van onderzoeksbureau Kantar in opdracht van het hygiëne- en gezondheidsbedrijf Essity.

Kantar ondervroeg zeshonderd ouders en vierhonderd basisschoolleraren over de oorzaken van en oplossingen voor de slechte toilethygiëne op basisscholen.

Meer dan de helft van de leerkrachten ziet jongens die staand plassen als één van de belangrijkste oorzaken van stinkende toiletten op school. Zes op de tien meent bovendien dat jongens de wc viezer achterlaten dan meisjes. Maar liefst negentig procent van de leerkrachten gaf aan dat de jongenstoiletten schoner zouden blijven, als de gebruikers gaan zitten.

De ondervraagde ouders zijn veel minder vaak voorstander van het invoeren van de regel ’zittend plassen’. Van de ouders met een zoon vindt slechts 35 procent dat zittend plassen een verplichte regel moet worden, van de ouders van meisjes ziet 51 procent zo’n regel zitten.

Uit eerder onderzoek bleek dat ruim de helft van de basisschoolleerlingen toiletbezoek liever uitstelt tot na schooltijd, vanwege stank en vieze wc-brillen. Bijna 45 procent gaf aan aan regelmatig moeite te hebben met opletten in de les, omdat zij eigenlijk naar het toilet moeten, maar liever niet willen gaan..

Meer nieuws uit Metropool

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.