Universiteit gooit Leids parkje op slot omdat het geen gelijk krijgt in vlonderconflict

De nieuwe woningen langs de Witte Singel.© archieffoto

Loman Leefmans
Leiden

De universiteit en de gemeente Leiden hebben een conflict over een paar vlonders en ligplaatsen in het water van de Witte Singel.

Als pressiemiddel heeft de universiteit een stuk grond langs het water met een hek afgesloten. Daarmee dreigt het grote Singelparkproject te worden getorpedeerd. „Wat vindt u van de handelwijze van de universiteit?’’, vroeg het PvdA-raadslid Gijs Holla donderdagavond tijdens een raadsvergadering aan verantwoordelijk wethouder Yvonne van Delft (GroenLinks). „We zijn nog in gesprek met de universiteit en dan lijkt het me niet handig om daar publiekelijk kwalificaties aan te geven”, aldus Van Delft.

De universiteit sloopte een paar jaar geleden het voormalige biologie-gebouw tussen Kaiserstraat en de sterrenwacht. Op de plaats daarvan werden 33 nieuwe, prijzige woningen gebouwd. Tussen het rijtje huizen en het water van de Witte Singel werd een openbare smalle groenstrook opengelaten. Die gaat in de toekomst deel uitmaken van het Singelpark, het complete wandelrondje aan de binnenkant van álle Leidse singels.

De eigenaars van de nieuwe huizen was beloofd dat er aan de waterkant kleine steigers en vlonders kwamen voor hun sloepen. Daar dacht de gemeente heel anders over. Die staat, zeker aan de binnenkant van de singels, nauwelijks aanlegplekken toe. Daarop reageerde de universiteit door de groene strook inclusief wandelpad langs het water af te sluiten met een hek. „Kan dat snel weer ongedaan worden gemaakt?”, vervolgde Holla. Van Delft kon niet meer dan de hoop uitspreken dat de aanvaring tussen de twee Leidse grootmachten snel wordt gesust.

Van de hele kwestie baalt Conny Broeyer van de Vrienden van het Singelpark enorm. „Omdat de twee een conflict hebben, wordt iedereen gestraft die erlangs wil lopen. Ik meng me niet in de discussie, maar dit is wel heel jammer en we krijgen er ook veel vragen over.”

Meer nieuws uit Leiden

Video uitgelicht

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.