Petitie voor extra krediet dorpsgebouw in Zwammerdam: ’Het ontwerp heeft geen gouden kranen’

Dick Kool (r), met andere ondertekenaars van de petitie.© foto ld

Erna Straatsma
Zwammerdam

Inwoners van Zwammerdam maken zich zorgen over de nieuwste budgetoverschrijding in het bouwproject voor een buurthuis annex school en verenigingsgebouw in hun dorp. Ze drukken de Alphense politiek op het hart om snel in te stemmen met een extra krediet.

De bouw van een nieuw multifunctioneel centrum op het terrein van de voetbalclub in Zwammerdam valt zo’n anderhalf keer duurder uit dan de gemeente Alphen aan den Rijn eind vorig jaar dacht, zo werd vorig jaar juli duidelijk.

In november 2017 reserveerde de gemeenteraad acht miljoen euro voor de bouw van een school annex dorpshuis op het terrein van voetbalclub Zwammerdam.

Donderdagavond diende een groep Dammenaren een petitie in op het stadhuis, voorafgaand aan de raadsvergadering. Dick Kool, lid van de stuurgroep die de komst van het multifunctioneel centrum voorbereidt, deed een beroep op de politici om snel met extra geld over de brug te komen.

Extra krediet is niet nodig om de nieuwbouw heel luxe te maken, zo betoogde Kool. „Integendeel, het ontwerp is erg sober, functioneel en doelmatig en heeft geen gouden kranen of tierlantijnen.”

Gestegen bouwkosten, door de aangetrokken economie, zijn de grootste boosdoener. „Door het lange bouwproces zijn de bouwmaterialen erg duur geworden en daarom volstaat het oorspronkelijke budget niet meer.”

Kool is al een jaar of zes betrokken bij de voorbereiding van de bouw.

CDA-wethouder Kees van Velzen staat achter het verzoek om snel extra miljoenen uit te trekken voor het multifunctionele centrum. Hij komt binnenkort met een voorstel daarvoor.

„Ik kan u beloven dat uw project tot een eind moet komen”, zei hij tegen de ondertekenaars van de petitie. „Het hangt nu op het resterende bedrag. Ik onderschrijf de opmerking dat het gen peperduur concept is, sterker nog het is een heel erg goed concept. Wij zullen de raad binnenkort adviseren om door te gaan.”

Het college van Nieuw Elan, CDA en Groenlinks heeft de afgelopen weken stevig vergaderd over allerlei financiële vragen die op de gemeente afkomen. De gestegen bouwkosten leiden bij veel plannen tot problemen, vooral ook omdat de inhoud van gemeentekas de afgelopen jaren flink is geslonken.

Vorige week zat het college van burgemeester en wethouders ’op de hei’ om na te denken over de Kadernota, waarover de gemeenteraad nog voor de zomer besluit. De Kadernota is de voorbode van de gemeentebegroting, die in het najaar ter sprake komt.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.