Top 5 uittips voor Leidse regio

Renate de Kok speelt Sarah in Haar naam was Sarah

Genoeg paaseieren gezocht? Er is meer te doen de komende dagen. Leidsch Dagblad geeft vijf uittips.

Tip 1: Haar naam was Sarah

De roman Haar naam was Sarah was een enorme bestseller. Later werd het boek ook nog succesvol verfilmd. Productiehuis Alphen brengt het verhaal nu naar het theater. Enerzijds is er de geschiedenis van de joodse Sarah die de razzia’s overleeft, maar haar familie verliest. Anderzijds is er de journaliste die dit verhaal zestig jaar later tot op de bodem uitzoekt en schokkende ontdekkingen doet. De première van de voorstelling is zaterdagavond in het Parktheater in Alphen aan den Rijn. Daarna is het toneelstuk ook nog te zien op 22, 25 en 28 april en op 3 en 4 mei.

Tip 2: Theatercafé

Op eerste paasdag is er weer een Theatercafé in Scheltema in Leiden. Vanaf 15.00 uur zijn er vier optredens in de voormalige dekenfabriek aan de Marktsteeg. De band No Ordinary Family speelt een combinatie van pop, folk en country. Paul Schoolderman is een cabaretier met een achtergrond in het onderwijs. Dan is er ook een optreden van Daphne Gakes (foto). Zij liet zich inspireren door het boek ’Ik, Jan Cremer’ dat Nederland begin jaren 60 op zijn kop zette. Ze las het toen ze dertien was. Het duo Eysir sluit het theatercafé af met muziek die doordrenkt is van blues en reggae.

Nico Dijkshoorn.© Foto: Lub Pasterkamp

Tip 3: Nico Dijkshoorn

Nico Dijkshoorn speelt vrijdagavond met zijn band The Hank Five in muziekhuis Q-bus in Leiden. Bijna een jaar geleden stond hij al drie kwartier lang met zijn band op dit podium. Dat bleek niet lang genoeg voor Dijkshoorn en zijn publiek. Daarom heeft programmeur Hans van Polanen opnieuw een avond ingeruimd voor de huisdichter van de talkshow ’De wereld draait door’. Hij krijgt nu twee keer zo lang de tijd als de vorige keer en speelt country en blues als eerbetoon aan zijn helden Lou Reed, Dale Watson en Levon Helm. Het optreden begint om 21.00 uur.

Tip 4: Thomas Acda

’Motel’ heet het soloprogramma waarmee Thomas Acda zaterdagavond in theater Castellum in Alphen aan den Rijn staat. Jarenlang vormde hij een onafscheidelijk duo met Paul de Munnik. Toen de koek op was, gingen zij elk hun eigen weg. Thomas Acda regisseerde twee films, schreef een boek en de muziek voor de musical ’De Marathon’. Daarna vertolkte hij de hoofdrol in de musical ’Fiddler on the roof’ en won daarmee een musical award. Nu komt Acda eindelijk toe aan een eigen, muzikale cabaretvoorstelling. Zijn show begint morgenavond in Alphen om 20.15 uur.

Tip 5: Musea in de meivakantie

Als je even genoeg hebt van de zon: tijdens de meivakantie kun je ook de musea in. In bijvoorbeeld Rijksmuseum van Oudheden, Boerhaave en Archeon worden diverse activiteiten georganiseerd voor de jeugd.

Bij Boerhaave staan allerlei workshops op het programma. Zo kun je bijvoorbeeld je eigen skelet in elkaar knutselen.Fans van de Romeinen zijn welkom in het Rijksmuseum van Oudheden. Daar kun je Romeinse sieraden van papier of een geldbuideltje maken. De activiteiten in Museum Volkenkunde in Leiden zijn gericht op Bali. Je leert er een schaduwpopje te maken of een offerschaaltje. Bij Space Expo in Noordwijk kun je luisteren naar maanlezingen, raketten lanceren en raketten knutselen.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.