AED in Leiderdorpse gemeenteauto’s niet haalbaar

Aad Rietveld
Leiderdorp

Er komen geen AED’s in de gemeentelijke voertuigen in Leiderdorp. Verantwoordelijk wethouder Daan Binnendijk vond het een goede suggestie van de Lokale Partij Leiderdorp, maar ziet geen kans om het uit te voeren.

Automatische Externe Defibrillators plaatsen in alle auto’s van de gemeente, zou een grote stap zijn om ’tot een zo groot mogelijk netwerk van AED’s in Leiderdorp te komen’, opperde de LPL twee maanden geleden.

Het belang van zulke apparaten wordt steeds meer onderkend en in verschillende buurten in het dorp hebben bewoners geld ingezameld om er een te kunnen kopen.

Burgemeester en wethouders reageerden aanvankelijk positief op het idee van de LPL, maar zeggen nu dat zij daartoe ’geen mogelijkheden zien’.

Het zou alleen zinvol zijn als medewerkers een training hebben gevolgd bij HartslagNu, het landelijke platform voor burgerhulpverlening bij een hartstilstand. Ook zou er nazorg beschikbaar moeten zijn voor de ambtenaren die een reanimatie hebben verricht, en die is er niet.

Een onderzoek onder de ambtenaren die in de auto’s rijden, wees bovendien uit dat de helft van hen het niet ziet zitten.

Zij achten zichzelf ’mentaal niet weerbaar genoeg’ om op te treden bij een hartstilstand’, schrijven B en W. En slechts een deel van de gemeenteauto’s voorzien van een AED vinden zij ’geen optie’. Dat zou niet de gewenste duidelijkheid geven.

Een tweede suggestie van de LPL, om de Leiderdorpse ambtenaren een reanimatiecursus aan te bieden, wordt wel uitgevoerd. Daar is volgens burgemeester en wethouders wel veel animo voor.

De cursus wordt nog dit jaar aangeboden aan medewerkers die dat willen én die bereid zijn elk jaar een herhalingstraining te volgen. En burgemeester en wethouders beperken hun aanbod niet tot ambtenaren. Ook alle leden van de gemeenteraad worden uitgenodigd om aan zo’n training mee te doen.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.