Leidse steuntrekker mag kamer verhuren aan student om bij te verdienen

Loman Leefmans
Leiden

De circa 3100 Leidenaars met een bijstanduitkering, krijgen de mogelijkheid om 170 euro per maand bij te verdienen. Dan moeten ze een student op kamers nemen in hun flatwoning.

Op de vraag wie dat bijzondere idee heeft bedacht, stak GroenLinks-wethouder Yvonne van Delft gisteren niet zonder trots haar vinger op. Of het ook mag volgens landelijke regelgeving, wordt op het stadhuis nog verder uitgezocht. ,,Maar ik dacht: laten we het gewoon doen, dat zien we vanzelf wel of ze in Den Haag reageren.’’

De voorspelde gevolgen zijn voordelig voor beide partijen. De studenten hebben een dak boven hun hoofd in de universiteitsstad waar nog altijd een gigantisch kamertekort bestaat. En de Leidenaars in de bijstand verdienen een aardig zakcentje bij.

Leidenaars die in een sociale huurflat wonen, mogen die doorgaans niet onderhuren of via Airbnb aan de man brengen. Wie zich daaraan schuldig maakt, loopt kans uit de woning te worden gezet. Door het voorstel van Van Delft maakt Leiden, in samenspraak met de drie woningcorporaties, daar een uitzondering op. Wie de ruimte heeft om een kamer aan een student te verhuren, mag dat. Daarvoor wordt een proefperiode van een jaar ingesteld.

Alle 3100 Leidenaars in de bijstand ontvangen binnenkort een brief waarin ze op de mogelijkheid worden gewezen en de spelregels staan uitgelegd. Zo mogen ze 235 euro voor de kamer vragen en na aftrek van water- en elektriciteitsgebruik blijft daar 170 euro van over.

Of de Rijksoverheid de gewaagde proef nog gaat becommentariëren, wordt de komende maanden duidelijk. ,,We hebben hiervoor het vrijwilligerswerk wat moeten oprekken’’, meldt Van Delft over de onderliggende, juridische basis.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.