Helaas: het treinstation Zoeterwoude/Meerburg stond op een oude lijst en komt er niet

De wijk Verde Vista, waar een nieuw treinstation had moeten komen.© foto Hielco KUIPERS

Gertjan van Geen
Zoeterwoude

Een treinstation Zoeterwoude/Meerburg? Wethouder Ruud Bouter (Progressief Zoeterwoude) zou er eerder gisteren dan vandaag voor tekenen. Berichten dat ProRail er ook daadwerkelijk eentje wil aanleggen, kan hij alleen niet bevestigen. Ook de provincie Zuid-Holland laat bij monde van een woordvoerder weten in het duister te tasten over de herkomst van het nieuws. Sterker nog: ,,Ik was in eerste instantie blij verrast, maar ben bang dat deze berichten zijn gebaseerd op een oud bestand, uit 2014’’, zegt Bouter.

Shortlist

Ook deze krant meldde woensdag dat Zoeterwoude op de shortlist staat om een station te krijgen op de lijn Leiden - Utrecht. ProRail laat weten dat die informatie inderdaad gebaseerd is op een oude lijst. ,,Op dit moment is er geen sprake van, wat niet betekent dat er in de toekomst niet toch een station komt’’, aldus een woordvoerder.

ProRail steekt de komende jaren een miljard euro in de bouw van nieuwe stations, inclusief aanvullende voorzieningen als fietsenstallingen en aanpassing van de stationsomgeving. Het toegenomen forensenverkeer rechtvaardigt de uitbreiding. Door het forse aantal nieuwbouwwoningen, vooral in Verde Vista tegen de grens van Leiden aan, rekende Zoeterwoude op een station. Daarnaast is een goede openbaarvervoerverbinding is voor veel bedrijven aanleiding om zich ergens te vestigen. Zo verhuist Heineken zijn commerciële afdeling met 400 werknemers vanuit Zoeterwoude naar het nieuwe Lorentz-gebouw, pal naast station Leiden Centraal.

In november 2017 ging er een streep door station Meerburg, tot verdriet van de gemeente. Toenmalig wethouder Kees den Ouden sprak schande van het eenzijdig opzeggen van de afspraak door ProRail en de NS. Hij zag zijn pogingen om zo veel mogelijk voorzieningen voor bedrijven op het gebied van openbaar vervoer te realiseren, stranden.

Zijn opvolger kan ook niet anders doen dan pleiten voor het nieuwe station. ,,Wat ons betreft is de behoefte nog steeds heel erg groot, juist omdat we veel aan het bouwen zijn’’, aldus Bouter.

Wat dat betreft komt de berichtgeving, of het nou fake news is of niet, hem niet slecht uit. Bouter: ,,Dit is een mooie aanleiding om het belang ervan te onderstrepen. Wellicht opent dit nieuwe deuren.’’

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.