Premium

Dorpsraad Leimuiden wil dat niet alleen de N207 wordt aangepakt, maar er ook in het dorp zelf wat gebeurt voor auto’s, voetgangers en fietsers

Leimuiden

Het is mooi dat Leimuiden zich deze woensdag mag buigen over plannen van de provincie om de doorstroming op de N207 te verbeteren en het makkelijker te maken de kern in en uit te rijden. „Maar ook de gemeente Kaag en Braassem moet wat doen”, vindt dorpsraadbestuurder Leen Overbeek.

„Anders staan auto’s niet vast op de N207 maar in het dorp zelf - bijvoorbeeld omdat we bushaltes midden op smalle wegen als Dr. Stapenseastraat hebben. Of komt langzaam verkeer in de knel.” Om fietsers en voetgangers te ’helpen’ wil de dorpsraad dat de maximumsnelheid wordt verlaagd van 50 naar 30 kilometer op routes als dr. Stapenseastraat/Kloofpad en Burg. Bakhuizenlaan. Kruisingen zoals bij de brandweerkazerne zouden om veiligere oversteekplaatsen schreeuwen, gezien de ’toenemende drukte’.

Dat de provincie snel iets wil doen aan de verkeerssituatie rond zijn kern, vindt Overbeek positief. „Terwijl de problemen hier groot zijn, is het wel erg lang stil geweest toen de beoogde oplossing - een viaduct onder de N207 - in de ijskast is gezet.” Probleem zit hem daar in de toegangsweg: die moet over een bedrijventerrein bij de Drechthoek gaan lopen, waarvoor de plannen maar niet van de grond komen.

In de hoop dat met slimme oplossingen winst te boeken is, liet de provincie verkeerskundigen van Sweco onderzoek doen. Volgens hen helpt het in de ochtendspits aanzienlijk als het verkeer in noordelijke richting vaker en korter groen krijgt en gebruik mag maken van de strook voor verkeer dat rechtsaf slaat richting Kudelstaart. Ook zou het tijd schelen als de oversteekplaats voor voetgangers en fietsers én de halte voor bussen naar Schiphol verhuizen naar het zuiden van de kruising. Het langzame verkeer moet bij het overstekende dan wel op dezelfde momenten groen krijgen als het afslaande verkeer uit Leimuiden en Kudelstaart.

Voor de avondspits richting Alphen aan den Rijn wordt het nodige verwacht van slim afgestelde verkeerslichten. Dat verkeer zou meer last hebben van de versmalling voor de brug over de Drecht dan van de kruising bij Leimuiden.

De dorpsraad, die mocht meedenken, is benieuwd welke suggesties omwonenden hebben. „We verwachten veel mensen, want het is een onderwerp dat hier leeft. Je moet ook bedenken dat er de komende tijd veel woningen bijkomen, met de bijbehorende auto’s.”

De informatie-avond in ’De Ontmoeting’ begint deze woensdagavond om 19.00 uur.

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.