Het heeft Zijne Majesteit behaagd... een overzicht van alle lintjes in de Duin- en Bollenstreek

© ANP / Evert Elzinga

Uit naam van koning Willem-Alexander zijn vrijdag tijdens de jaarlijkse lintjesregen in de Duin- en Bollenstreek 51 onderscheidingen uitgedeeld. De meeste lintjes vielen in de categorie Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Vijf gedecoreerden mogen zich Ridder noemen, terwijl Lissenaar Chiel Renique de titel Officier toebedeeld kreeg.

Hillegom

Ridder in de Orde van Oranje-Nassau

Arnold van Berkel heeft zich sinds 1984 op verschillende manieren verdienstelijk gemaakt voor de Land- en Tuinbouworganisatie en maakt sinds 2005 deel uit van het sectorbestuur van Naktuinbouw. Ook heeft hij zich ingezet voor verschillende katholieke jongerenwerkgroepen.

Lid in de orde van Oranje-Nassau

Jan van Steijn is vrijwilliger bij de Parochiële Caritas Instelling en de Stichting Voedselbank Hillegom-De Zilk. Daarnaast heeft hij zich als voorzitter ingezet voor de fusie van de parochiekoren van St. Jozef en St. Martinus.

Sinds 2013 is Ria van der Post-Van der Veek bestuurslid bij de lokale afdeling van de Zonnebloem. Voorheen was zij secretaris bij toneelvereniging OONA en bestuurslid bij Stichting Kulturele Raad.

Bert Conijn vervult sinds 1998 verschillende functies bij Ren- en Toervereniging De Bollenstreek.

Katwijk

Ridder in de Orde van Oranje-Nassau

Rivka Smit lijdt al sinds haar eerste levensjaar aan de zeldzame en ongeneeslijke spierziekte SMA, en doet er alles aan om die de wereld uit te krijgen. Zij stond aan de wieg van de landelijke campagne waarmee in vijf jaar tijd ruim 400.000 euro werd opgehaald voor onderzoek. Ook was zij vijf jaar lang ambassadeur van het Prinses Beatrix Spierfonds.

Lid in de Orde van Oranje-Nassau

Hans van Arkel zet zich al 26 jaar lang in als vrijwilliger voor het Katwijkse station van de Koninklijke Nederlandse Reddings Maatschappij. Hij was twintig jaar motordrijver en is sinds vier jaar beheerder van het boothuis.

Al ruim drie decennia lang zet Koos van der Bent zich in om de geschiedenis van Katwijk onder de aandacht te brengen: sinds 1987 is hij suppoost van het Katwijks Museum en vuurtorenwachter van de Katwijkse Vuurtoren.

Secretarisfuncties zijn de specialiteit van Ria de Best. Liefst drie vervult zij er tegelijkertijd: bij het Katwijks Museum, bij de Stichting Hulp Oost-Europa en bij Kunstschildersvereniging Pictura.

Als leider, meester en verteller bij Zondagschool Het Mosterdzaadje leerde Arie Hoek decennialang Katwijkers kennismaken met de bijbel. Nu zet hij zich ook in voor de Katwijkse geschiedenis: met zijn vrouw Alie Hoek-van Duijn maakt hij deel uit van de Klederdrachtgroep van het Katwijks Museum. Zij is al jarenlang actief als lid van het damescomité van wijkgemeente Immanuel en verzorgt, samen met haar man, maaltijden bij zorgcentrum De Duinrand.

Ook Kees de Jong begon zijn vrijwilligerswerk bij Zondagschool Het Mosterdzaadje: 33 jaar lang gaf hij daar wekelijks les aan kinderen. Als vrijwilliger bij de Hersteld Hervormde Gemeente Katwijk aan Zee heeft hij zich ook altijd in het bijzonder ingezet voor de jeugd.

Voormalig topbasketbalster Anja Kuijt zet zich na haar actieve carrière in vele hoedanigheden in voor haar basketbalclub Grasshoppers, waar zij dochters Sonja, Fleur en Ilse in de hoofdmacht heeft zien doorbreken.

Arie Messemaker is vanuit zijn geloofsovertuiging niet alleen zeer actief voor zijn eigen (kerk)gemeente, maar ook voor de allerarmsten in Wit-Rusland en Albanië. Voor stichting Charité zamelt hij geld en goederen in, en rijdt hij elke zomer een vrachtwagen vol naar Oost-Europa.

Cor de Mooij houdt het dichter bij huis, in Katwijk aan den Rijn, maar dat maakt zijn inzet niet minder waardevol. De Oranjevereniging, De Roskam, de Wijkraad, wijkservicecentrum De Binders en Oranjevallei kunnen op hem bouwen.

Een verantwoordelijke baan als teamchef bij de politie combineert Albert van der Plas sinds 1997 met vrijwilligerswerk bij het reddingsstation van de KNRM in Katwijk. Sinds vier jaar is hij daar hoofdschipper.

Jan van Rijn geniet als anderen genieten. Hij is niet alleen een drijvende kracht in de wijkvereniging, bij ouderensociëteit Kat-rijn, dienstencentrum de Coligny en verzorgingshuis De Wilbert, maar organiseert ook elk jaar een kerstdiner voor alleenstaande ouderen.

Jannie Schaap heeft een voetbalhart: sinds 1974 is zij actief als vrijwilliger bij VV Katwijk, de club waar haar man bestuurslid was en kinderen voetbalden. Ook voor de ouderen in Overduin is zij al decennialang niet weg te denken.

Koos Schuitemaker heeft een grote staat van dienst als vrijwilliger van de Hervormde Gemeente. Een bijzondere plek in zijn hart heeft het orgel van de Nieuwe Kerk: na de ingebruikname in 1983 was hij 29 jaar lang lid van het daarvoor opgerichte comité.

Woonzorgcentrum Salem kan sinds 1984 rekenen op Annie Varkevisser. Daar leek verandering in te komen doordat zij op 88-jarige leeftijd een herseninfarct kreeg, maar ze herstelde goed en hervatte haar werkzaamheden.

Dirkje Vooijs begon in 1958 als vrijwilliger bij Zondagschool Het Mosterdzaadje, was dat tien jaar lang en pakte de draad in 2005 weer op. In de tussentijd diende zij de hervormde kerk, HandicapNl, Haspadie Thuiszorg en de Christelijke Ouderenbond Katwijk.

Lisse

Officier in de Orde van Oranje-Nassau

Chiel Renique was jarenlang secretaris onderwijszaken bij VNO-NCW en heeft zich daarbij ingezet voor een goede aansluiting op de arbeidsmarkt. Ook heeft hij zich ingezet voor het techniekonderwijs en was hij actief voor internationale (onderwijs)organisaties.

Lid in de Orde van Oranje-Nassau

Dick Faas speelde als financieel adviseur een rol bij de totstandkoming van voetbalclub FC Lisse en de aanleg van sportpark Ter Specke. Hij heeft zich sterk gemaakt voor de komst van een golfbaan en is daar sinds 2008 voorzitter van.

Bijna dertig jaar was Tiny Reeuwijk-Kortekaas actief bij scoutinggroep Graaf van Lynden. Daarnaast was ze onder meer vrijwilliger bij de afasiesoos in Heemstede en Ren- en Toervereniging De Bollenstreek.

Cor van der Meer zet zich in voor speeltuinvereniging Kindervreugd, de Lenteflora en Les Boules Fleuries. Ook houdt hij tuin en kerkhof van de Engelbewaarderskerk bij.

Noordwijk

Lid in de Orde van Oranje-Nassau

Voor Echo der Duinen is Jos Admiraal van onschatbare waarde. Hij is sinds 1987 penningmeester bij de muziekvereniging en verricht allerlei taken als vrijwilliger.

Gerdien van der Linde ontfermt zich over bewoners van Topaz Munnekeweij, was verbonden aan TOP, een wandelclub voor mensen met een verstandelijke beperking, en zette zich in voor het personeel van ’ s Heeren Loo Zorggroep.

Bij het Reumafonds en de Stichting Residentiële en Ambulante Zorg was Pierre Roos begeleider van reizen en zorgvakanties. Voor het CDA was hij burgerraadscommissielid en hij was actief voor de Stichting Kringloopprojecten.

Naast vrijwilliger van het Hospice Duin- en Bollenstreek is Mark Sijlmans vooral bekend van zijn onderzoek naar bij oorlogsgeweld omgekomen personen. Zo achterhaalde hij de identiteit van in Noordwijk begraven gevallenen uit de Eerste Wereldoorlog.

Joyce Vink-Meijer zet zich sinds 1995 als vrijwilliger in voor de parochiekern Sint Jeroen en Maria ter Zee en vanaf 2004 voor woonzorgcentrum Groot Hoogwaak.

Hans van Weezel is sinds 1993 voorzitter van de Stichting Klamuze, is preses bij Golfclub Zeegersloot in Alphen aan den Rijn en penningmeester van Stichting de Liberale Kring en de lokale VVD.

Noordwijkerhout

Lid in de Orde van Oranje-Nassau

Corrie de Bruin-Koomen is vrijwilliger bij muziekvereniging St. Jeanne d’Arc, Blaaskapel Nix Dus en de Sint Victorkerk en was actief voor Vluchtelingenwerk en Badmintonclub Noordwijkerhout.

Niet alleen was Gerard Dobbe medewerker buitendienst bij Werkorganisatie HLT Samen, hij heeft zich ook verdienstelijk gemaakt voor duivensportvereniging De Duinklievers en Zwemvereniging Noordwijkerhout.

Basisschool De Egelantier, Jeugdwerk De Zilk, Hakuna Matata, Sterrenwacht Foucault en Drumfanfare Altese hebben jarenlang kunnen rekenen op de niet aflatende inzet van Zilker René Geljon.

Ineke van Zelst-van der Ploeg was medeoprichter van De Zilkse Stappers en Hakuna Matata in haar woonplaats De Zilk. Daarnaast is zij actief voor Jeugdtheatergroep Tikkie en Drumfanfare Altesa.

Rijnsburg

Ridder in de Orde van Oranje-Nassau

Nel Barnhoorn is ’sociaal ondernemer’ in Afrika. Zij is een kwart eeuw lang mede-eigenaar van een grote rozenkwekerij die eerst in Kenia was gevestigd en sinds 2005 in Ethiopië. Het verbeteren van de werk- en leefomstandigheden van de medewerkers, vooral vrouwelijke, beschouwt zij als haar missie. Ook buiten de kas: zo stond zij aan de basis van de bouw van een ziekenhuis en introduceerde zij gratis zorg voor zwangere vrouwen.

Op lokaal, regionaal en landelijk niveau is Bernard Judels zeer actief voor de Gereformeerde Kerk Vrijgemaakt. Hij behartigt mede de belangen van plaatselijke kerken die financiële hulp nodig hebben en hielp in 2011 bij de vorming van een compleet vernieuwde kerkorde. Die communicatieve vaardigheden gebruikt hij ook als lid van de cliëntenraad en de klachenadviescommissie van ziekenhuis Alrijne, en als schuldhulpmaatje van Grip op de Knip in Katwijk.

Lid in de Orde van Oranje-Nassau

Tineke van Delft is al bijna vier decennia onafgebroken actief als vrijwilliger, op vele fronten. Tegenwoordig voor de christelijke ouderenorganisatie KBO-PCOB, zorgcentrum Vlietstede, de protestantse kerk en het Reumafonds.

Naast een drukke baan als accountant vindt Wim Driebergen tijd voor het voorzitterschap van de lokale afdeling van het CDA, een bestuursfunctie bij de Gereformeerde Kerk Rijnsburg en vrijwilligerswerk bij korfbalclub Madjoe.

Vanuit zijn vrijwilligerswerk bij twee Katwijkse kerken rolde Jack Glasbergen veertien jaar geleden in het voorzitterschap van HOE Katwijk, een christelijke stichting die zich inzet voor de allerarmsten in Roemenië.

Janneke Wolvers is behalve een waardevolle kracht voor de protestantse Rijnsburgse kerk, waarvoor zij sinds 2000 vakantieweken voor mensen met een beperking begeleidt, de stem van het verzoekplatenprogramma ’Roept uit aan alle Stranden’ van RTV Katwijk.

Sassenheim

Lid in de Orde van Oranje-Nassau

Piet Dahlkamp helpt mensen in nood in Gambia. Met verschillende projecten brengt hij geld bijeen voor de aanschaf van materialen, kleding, voedsel en medicijnen. Daarnaast is hij vrijwilliger bij de Pancratius Parochie en de bridgeclub in Teylingen.

Sportpromotie Teylingen, Bloemencorso Bollenstreek en de Eendenkooi in Warmond hebben aan Wim Blom een goede vrijwilliger. Eerder verrichte hij werkzaamheden voor de plaatselijke zwem- en tennisclub, Stichting Oud Sassenheim en Panorama Tulipland.

Henk Burger zet zich sinds 1990 in voor de Hervormde Kerk die in 2007 is opgegaan in de Protestantse Gemeente Sassenheim. Ook is hij al jarenlang secretaris van de Raad van Kerken en bekleedde hij tal van andere kerkelijke functies.

Valkenburg

Ridder in de Orde van Oranje-Nassau

Het voorzitterschap van de Stichting Castellum Pop combineert Linda van den Berg sinds 2012 met een veelomvattende vrijwilligersrol bij Stichting Historisch Vliegveld Valkenburg. Zij is medeoprichtster van het bezoekerscentrum dat daar komt.

Marinus de Mooij is een muzikale man. Hij was in 1982 medeoprichter van het Nederlands Hoornisten Genootschap en is daar nog altijd aan verbonden als bestuurslid. Ook richtte hij de muzikale stichting La Pellegrina op. Daar is hij voorzitter van, net als van het comité Scratch Muziekdagen Leiden. Ook geeft hij op professionele wijze leiding aan de stichting Nu voor Later, die optreedt als bewindvoerder, curator of mentor voor met name psychosegevoelige mensen. Behalve voorzitter is De Mooij daar bewindvoerder en coach van cliënten.

Lid in de Orde van Oranje-Nassau

Gijs Schoneveld maakt zich sinds mensenheugenis verdienstelijk voor de Gereformeerde Kerk De Goede Herder en als enthousiaste dorpsambassadeur voor de Vereniging Oud Valkenburg. Op dringend doktersadvies deed hij twee jaar geleden een stapje terug, maar helemaal stoppen lukt hem niet.

Riejan de Vries is een duizendpoot, met hart voor de gereformeerde kerk in Katwijk, maar zeker ook voor Leiden. Daar zette hij zich in voor stichting Leidse Binnenstad, Leiden Promotion en de Leidse Elfstegentocht. De voormalig regiocoördinator van de christelijke ouderenorganisatie PCOB is nu penningmeester van de Katwijkse afdeling daarvan.

Voorhout

Lid in de Orde van Oranje-Nassau

Niet alleen is Caroline Dangerman-Bel secretaris bij voetbalvereniging Foreholte, ook is zij oprichtster van de afdeling vrouwenvoetbal. Tevens zet zij zich al jaren in voor toneelvereniging Cultuur Verheft en de Bartholomeuskerk.

Linda Witteman-Angevaare was jarenlang penningmeester van zwemvereniging De Columbiaan in Sassenheim en is bestuurslid bij het Voorhouts Kamer Koor.

Martin van Weeghel verzorgt uitzendingen van Radio Norvicus, de huiszender van de Noordwijkse woonzorginstelling Jeroen. Daarnaast is hij penningmeester van motorrijdersvereniging Club Pan European Nederland en was bestuurslid bij volleybalclub NOVO.

Warmond

Lid in de Orde van Oranje-Nassau

Ineke van der Zee-Sepers is als jarenlange afdelingsvoorzitter de drijvende kracht achter het Koninklijk NVVH Vrouwennetwerk in Sassenheim en zette zich als vrijwilliger in voor het Oude Raadhuis in Warmond.

Lees ook: Lintjesregen Leidse regio en Rijn- en Veenstreek

Meer nieuws uit Duin- en Bollenstreek

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.