Zeven kunstenaars in één familie

Schildering van Stefan Thelen.

Theo de With
Katwijk

De expositieruimte van het DunaAtelier in Katwijk biedt onderdak aan een bijzondere familie. De familie Thelen bevat liefst zeven kunstenaars: van hobbyisten tot internationaal gewaardeerde beroepskunstenaars.

,,Met de expositie willen we het werk van de familie profileren’’, zegt pater familias Johan Thelen. Elk familielid krijgt vijf strekkende meter muur in het DunaAtelier.

Zelf is hij de oudste exposant. Hij toont landschappen en stillevens in realistische stijl.

Het succesvolste familielid is Stefan Thelen (37). Hij wordt overal ter wereld gevraagd om muurschilderingen te maken. Ze zijn onder meer te zien in Duitsland, België, Noorwegen, Colombia, Oekraïne, en de Verenigde Staten. In de graffiti-wereld werkt men onder pseudoniem en is Stefan Thelen bekend als super-A.

Zijn soms 25 meter hoge murals passen niet in het DunaAtelier. Ze zijn daarom te zien op video. Wie ze in het echt wil zien, kan in Nederland bijvoorbeeld naar Amsterdam (ringweg A10), Rotterdam (Marconiplein) of Heerlen.

,,In Heerlen heb ik tegenover het station een muurschildering gemaakt in de tijd dat in die stad het aantal beveiligingscamera’s explodeerde’’, zegt Stefan Thelen. ,,Ik heb toen een heel grote beveiligingscamera geschilderd als een Mexicaanse pinata. Dat is zo’n versierd ding waar snoepjes uit komen als je het kapot slaat.’’

Naast Johan en Stefan Thelen zijn er dus nog vijf kunstzinnige familieleden. Johans vrouw Ria Bannister maakt wandkleden en vilten objecten. Hun dochter Sylvia schildert veelal realistische portretten, waarbij ze de oogopslag uitvergroot. Zij is ook aangesloten bij de Leidsche Mondialen.

Marcel Thelen, de broer van Stefan, werkt met hout en maakt geometrische objecten. Zijn vrouw Sheila van Berkel danst en schildert vooral bloemen. Haar vader is de Zeeuwse kunstschilder Peter van Berkel. Hij deed al vaak mee aan de jaarlijkse schildersweek van Kunstvereniging Katwijk. Er is zelfs een achtste kunstzinnig familielid: de 4-jarige Emri, zoon van Marcel Thelen en Sheila van Berkel. Hij kan goed overweg met de verfspuitbus.

Tentoonstelling ’Familie Collectief’, t/m zondag 5 mei, DunaAtelier, Boulevard, Katwijk, open: vrijdag, zaterdag en zondag van 14.00 tot 17.00 uur.

Meer nieuws uit Duin- en Bollenstreek

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.