Bouwplannen voor Leidse Kaasmarkt worden voortaan apart beoordeeld

Loman Leefmans
Leiden

Particuliere bouwplannen voor de Leidse Kaasmarkt en directe omgeving worden voortaan apart behandeld en beoordeeld. Ze hoeven niet langer met elkaar in samenhang te staan, zo heeft het stadsbestuur besloten.

De beslissing is vooral goed nieuws voor de familie Verbaan. Die wil al jaren een appartementencomplex bouwen op de hoek van de Kaasmarkt en Middelweg, waar nu nog een lange, hoge wand staat.

De gemeente heeft grootste plannen voor de Kaasmarkt, maar komt er niet toe die uit te voeren. Minder auto’s, meer groen en een rijtje woningen langs het water van de Oude Rijn vormen in ieder geval de drie belangrijkste uitgangspunten.

Voor de zuidkant van het Kaasmarktplein heeft ondernemer Jan Verbaan, en later zijn dochter, plannen voor een gebouw met appartementen. Dat is ontworpen door architectenbureau Oasa. Ook architect en ontwikkelaar Hans Bakker heeft eerder laten weten opknapprojecten voor een zijkant van de Kaasmarkt te willen uitvoeren.

In beide gevallen liet de gemeente weten dat alle plannen op elkaar aan moesten sluiten. Dat gebeurde in maart nog. Het stadsbestuur verbood bouwprojecten voordat er een integraal plan voor de complete Kaasmarkt ligt. Daar wordt nu alsnog van afgezien.

Toch waarschuwt de gemeente dat ingediende schetsen streng worden beoordeeld omdat het een bijzonder stuk binnenstad betreft.

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.