Museum Volkenkunde maakt gangster-expo

© ANP

LEIDEN

Criminelen, dood of levend, bereiken soms een soort sterrenstatus. Museum Volkenkunde in Leiden opent vrijdag een expositie over het fenomeen van het tot de verbeelding sprekende geboefte uit heden en verleden.

Onder anderen Bonnie and Clyde, Al Capone en John Dillinger viel die 'eer' te beurt. Schurkenstreken kunnen leiden tot boeken, films, liedjes, games en tv-optredens. De makers van de tv-reeks Narcos lieten zich bijvoorbeeld inspireren door (de jacht op) drugsbaas Pablo Escobar.

Criminelen kunnen ook een held worden doordat ze in de ogen van bepaalde mensen iets doen wat 'eigenlijk net goed' is.

Het bekendste voorbeeld is waarschijnlijk Robin Hood, die - als hij tenminste echt bestond - in Engeland rijken bestal om met de buit de armen te helpen. In de expositie MOST WANTED wordt ook stilgestaan bij dit ‘sociaal banditisme’.

Aan de hand van voorwerpen, kleding, verhalen, virtual reality en interviews gaat het museum in op de vraag hoe en waarom sommige misdadigers zo fascineren en op hoe ze door anderen over het voetlicht worden gebracht. Ook voor Willem Holleeder en Sam Klepper is aandacht, aldus een woordvoerder van het museum.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.