Advies aan Hoge Raad: politie moet gedeeltelijk schade vergoeden na schietpartij Ridderhof

Winkelcentrum Ridderhof.

Alphen aan den Rijn

De poltie is gedeeltelijk aansprakelijk voor de dodelijke schietparij in winkelcentrum De Ridderhof in Alphen aan den Rijn in 2011. Ze moet daarom letsel- en overlijdsschade vergoeden. Dat adviseert de de plaatsvervangend procureur-generaal vrijdag aan de Hoge Raad.

Het advies is het vonnis van het gerechtshof in stand te houden. De Hoge Raad beslist hierover op waarschijnlijk 6 september.

De zaak gaat over toestemming voor het hebben van vuurwapens en munitie. Die toestemming verleende de korpschef van het politiekorps Hollands Midden aan schutter Tristan van der V. De 24-jarige Alphenaar Van der V. schoot in De Ridderhof zes mensen en daarna zichzelf dood. Tientallen anderen raakten gewond.

Lees ook: Advies over Ridderhofdrama: politie aansprakelijk, ’geduld is goed op te brengen, als je gelijk krijgt’

Lees ook: Herdenking schietdrama Ridderhof, ’we missen je nog elke dag’

Nabestaanden en gewonden willen een schadevergoeding van de politie. Zij stellen dat de korpschef volgens de geldende regels het ’wapenverlof’ nooit had mogen verlenen.

Het gerechtshof bepaalde vorig jaar dat de politie letsel- en overlijdensschade moet vergoeden.

De politie tekende hiertegen cassatie aan bij de Hoge Raad. Tegen een vonnis van de Hoge Raad is geen beroep meer mogelijk.

In april 2011 schoot de 24-jarige Alphenaar Van der V. in winkelcentrum De Ridderhof zes mensen en daarna zichzelf dood, tientallen anderen raakten gewond.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.