Miljoenen voor onderzoek naar vraag: hoe word je gezond oud?

Marieta Kroft
Leiden

Hoe kun je de achteruitgang bij ouderen eerder herkennen, afremmen en herstellen zodat ze langer gezond blijven? Eline Slagboom, onderzoeker bij het Leids Universitair Medisch Centrum en voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Verouderingsonderzoek, hoopt over vijf jaar een antwoord te hebben. Ze is de leider van een onderzoek waarvoor 8,5 miljoen euro beschikbaar is gekomen.

Aan het onderzoek doen negen onderzoeksinstituten mee, zoals de universitaire ziekenhuizen in Leiden, Utrecht Groningen, Rotterdam en Maastricht en de Wageningen Universiteit. Daarnaast zijn acht private partijen zoals Diabetes Fonds, Zorg en Zekerheid, Friesland Campina en de Leyden Academy betrokken bij de studie. „Dit is het grootste publiek-privaat samenwerkingsverband op het gebied van ’healthy ageing’ ooit”, aldus Eline Slagboom.

Uniek is volgens haar dat de onderzoekers niet één, maar meerdere ouderdomsziekten tegelijkertijd wil aanpakken.

De onderzoekers kijken bijvoorbeeld naar de invloed van leefstijl op de gezondheid. Ook doen ze onderzoek naar het afremmen of verminderen van ziekten zoals hartfalen, dementie en kanker.

Ouderen die al eerder hebben deelgenomen aan een onderzoek, worden ook nu weer gevraagd aan het onderzoek mee te werken.

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.