Winkelen: Varen, fietsen en ontsnappen met Bizon Events

Marcel Benedictus bij de ’bizondere’ fietsen.© Foto Marleen Hogendoorn

Marleen Hogendoorn
Leiden

Al dertig jaar bestaat zijn bedrijf Bizon Events waarmee hij diverse bijzondere - of ’bizondere’ - uitjes organiseert. Daar mag eigenaar Marcel Benedictus sinds kort ook vaartochten met een eigen elektrische sloep aan toevoegen.

Van oorsprong is Bizon Events een buitensportbedrijf, vertelt Benedictus. ,,We waren toen actief in de Ardennen, daar organiseerden we fiets- en kanotochten. Het liep goed, maar we merkten dat mensen niet terugkwamen. Daarom gingen wij naar Nederland. Eerst organiseerden we uitjes door het hele land, maar het was toch het beste om op één regio te focussen.’’ En dat werd Leiden, sinds zes jaar heeft Benedictus zich gevestigd op het terrein van de Meelfabriek.

Beachcruisers

Een van de uitjes die Bizon Events organiseert is de biketour. Daarvoor heeft Benedictus bijzondere fietsen: beachcruisers van Johnny Loco’s. Benedictus: ,,Daar hebben we veel bekijks mee. We gaan langs plekjes waar locals komen. Dus de plekken waar de eigenaar zelf achter de toonbank staat. Geen ketens, maar lokale ondernemers. Zelfs mensen uit Leiden die met een tour meedoen, kunnen we daarmee verrassen. Als ik op reis ga, probeer ik de stad waar ik ben ook te verkennen door naar plekken te gaan waar de mensen van die streek het liefst komen in plaats van de toeristische hotspots. Toen ik in Leiden ging wonen, was de fiets pakken en rondrijden het eerste wat ik deed om de stad te leren kennen.’’ Zijn fietstours hebben diverse thema’s, zoals een chocoladeproeverij of een bikegame door de stad.

Drie jaar geleden begon Benedictus met een escaperoom bij de Meelfabriek. ,,We waren destijds een van de eerste 25 escaperooms in Nederland, vlak voordat de hype begon. Het is tegenwoordig de vervanger van het bowlen of paintballen geworden. Het is veel laagdrempeliger, iedereen kan eraan meedoen.’’ Tenzij je claustrofobisch bent natuurlijk. Deze escape room speelt in op de geschiedenis van de Meelfabriek, er komen gezinnen, bedrijven en kinderpartijtjes op af. ,,Voor een grote groep mensen bieden we ook nog een escapegame aan. Dat is een interactieve versie van de escaperoom, maar dan door de stad. Dat loopt erg goed en die doen we bijna dagelijks.’’

Sloep

Sinds een tijdje heeft Bizon Events ook een sloep. Benedictus: ,,Hij is elektrisch en geruisloos, zo leveren we een goede bijdrage aan de stad. We gaan geen rederij spelen, we bieden de vaartjes aan in combinatie met ons programma. De prijsuitreiking van de escapegame doen we bijvoorbeeld aan boord of we houden een borrel na een fietstour op de boot.’’

Benedictus is erg tevreden met zijn vestiging bij de Meelfabriek. ,,Ik zat hier toen er nog niet werd gebouwd, elke paar maanden is het weer zo anders. Met de andere ondernemers in het Poortgebouw is de samenwerking goed, we regelen bijvoorbeeld weleens de catering van het Slachthuis.’’ Op termijn verhuizen de ondernemers van het poortgebouw naar een ander deel van het terrein onder de appartementen en lofts.

Bizon Events, Meelfabriekplein 1, Leiden, www.bizon-events.nl

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.