In beeld: heerlijke Bevrijdingsdag Leidse regio

De braderie op de Herenstraat, druk als altijd.

De braderie op de Herenstraat, druk als altijd.© Foto’s Hielco Kuipers

Aad Rietveld
Regio

De vooruitzichten waren slecht. Maar de Leidse regio mocht zich tijdens een ontspannen Bevrijdingsdag koesteren in een heerlijk lentezonnetje.

We vieren de vrijheid, zoals het Nationaal comité 4 en 5 mei het noemt, eigenlijk ieder jaar hetzelfde. Met heel veel spelletjes voor kinderen - bungee-trampolines, springkussens, draaimolens -, met vrijmarkten waar kinderen en handelaren spullen verkopen, met optredens van koren en bands op podia door de hele regio.

Onderhandelen op de vrijmarkt in Oegstgeest.

Onderhandelen op de vrijmarkt in Oegstgeest.© oto Hielco Kuipers

5 mei 2019 vormde daarop geen uitzondering. In het hartje van Oegstgeest, tussen de Spaargaren- en de Juffermansstraat, spreiden kinderen al om acht uur ’s ochtends hun kleedjes uit voor de verkoop. Handelaren zijn er al vijf jaar niet meer welkom, en dat geeft de vrijmarkt in Oegstgeest zijn eigen, gemoedelijke sfeer.

Gezellig is het ook altijd op de Herenstraat en de Doezastraat in Leiden. De braderie wordt daar wel beheerst door handelaren, met boeken, platen en snuisterijen en de winkeliers van beide straten zetten een kraampje voor de deur. Maar daar tussendoor staan ook kinderen met een viool en een cello wat zakgeld te verdienen.

Het bevrijdingsvuur komt aan in Hazerswoude-Rijndijk.

Het bevrijdingsvuur komt aan in Hazerswoude-Rijndijk.

En her en der werd het bevrijdingsvuur door hardlopers in estafette aangevoerd, in Alphen begeleid door historische militaire voertuigen en drumfanfare TTH Hazerswoude. Van het Burgemeester Visserpark, waar burgemeester Liesbeth Spies het vuur ontstak, ging het naar Koudekerk, Hazerswoude-Rijndijk en Hazerswoude dorp.

De Bollenband speelde op het plein voor de Dorpskerk in Sassenheim.

De Bollenband speelde op het plein voor de Dorpskerk in Sassenheim.© o Hielco Kuipers

In Sassenheim was er het concert op de Oude Haven, waar onder meer de Bollenband het publiek vermaakte, en dat werd afgesloten zoals de traditie het wil, met een samen gezongen We’ll meet again.

’t Vierkant in Lisse was, met een kermis en springkussens, vooral het domein van de jeugd tijdens Bevrijdingsdag. Ouders konden op een terras in het zonnetje genieten van easy listeningmuziek.

Gezellige drukte op het plein voor de Hooglandse kerk.

Gezellige drukte op het plein voor de Hooglandse kerk.

Leidenaars konden, behalve op de Heren- en Doezastraat, ook terecht op het plein voor de Hooglandse Kerk, waar van elf uur ’s ochtends tot half twaalf ’s avonds allerlei artiesten optraden en kinderen konden genieten van een poppenkast met Jan Klaassen en Katrijn. Op het plein bij de Burcht was een dansfeest met Caribische muziek.

Voor sommige kleine kinderen duurde het geslenter langs kraampjes en podia wat te lang. Maar dan stelde papa of mama ze gerust. ,,We zijn al bijna bij de fiets, mop.’’

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.