Recensie: Lichte toon bij oorlogsherinneringen in voorstelling ’Code Oranje’ in Museum Engelandvaarders

Regisseur Martine Zeeman en haar spelers.

Regisseur Martine Zeeman en haar spelers.

Wijnand Zeilstra
Noordwijk

Ditmaal niet het beroemde verhaal van Erik Hazelhoff Roelfzema, ditmaal gaat het over één van die andere Soldaten van Oranje: opa Van Dijk die door zijn kleinzoon wordt geïnterviewd.

Het is een kort toneelstuk door TheaterHuis Noordwijk/ZEEPaanZEE dat in het kader van Theater na de Dam wordt uitgebracht. Na de officiële herdenking op de Dam in Amsterdam waren zaterdag overal in het land theateruitvoeringen te bezoeken. Zo ook in Noordwijk, en wel op een bijzondere plaats: een voormalige munitiebunker die tegenwoordig als Museum Engelandvaarders is ingericht.

Binnen deze historische context vol authentieke afbeeldingen en voorwerpen is de toonzetting van de voorstelling opvallend licht. Dat is deels toe te schrijven aan de vertelvorm. Grootvader Van Dijk vertelt over zijn ervaringen als Engelandvaarder, als één van die mannen en vrouwen die over land en zee naar Engeland trachtten te komen om van daaruit het verzet in te gaan. Tegelijkertijd – wat theatertechnisch een aardige vondst is – speelt de kleinzoon de rol van zijn grootvader als jonge man. Zo ook leveren de verzorgster van grootvader en de vertelster een bijdrage in het naspelen van de gebeurtenissen van toen. In zekere zin dus spel in het spel, dat ertoe leidt dat de opzet van de voorstelling eerder educatief van aard is dan gericht op de inleving bij het publiek.

Met grote regelmaat is er live uitgevoerde muziek te beluisteren. Vrolijke Engelse en Amerikaanse muzieknummers uit die tijd dragen in belangrijke mate bij aan de lichte toonzetting van deze productie. Is Engelandvaarder Van Dijk in het verhaal uiteindelijk in Engeland aangekomen, dan is het tijd voor Glen Millers ’In the Mood’, en worden enige toeschouwers zelfs uitgenodigd voor een dansje. Met samenzang wordt het geheel afgesloten: iedereen wordt geacht het legendarische ’We’ll meet again’ mee te zingen.

Met ogenschijnlijk gemak wordt de rol van Van Dijk vertolkt door de 91-jarige Richard Duut. Na afloop staat hij oog in oog met de eregast van de avond: de bijna 99-jarige Eddy Jonker, een ’echte’ Engelandvaarder, die nauw bij het museum is betrokken. De onberispelijk in strak pak geklede Jonker gaat bereidwillig in op een spontaan fotomomentje met de acteurs van ’Code Oranje’.

Desgevraagd vertelt Eddy Jonker indertijd per bootje naar Engeland te zijn gegaan – een tocht van vijf dagen, terwijl ze aan drinkwatervoorraad op twee dagen hadden gerekend. Achteraf onvoorstelbaar hoe je zo’n tocht al roeiend hebt kunnen overleven. Jonker corrigeert, hoffelijk maar gedecideerd: niet roeiend, maar peddelend.

Voorstelling: Code Oranje Bestemming Engeland. Regie en concept: Martine Zeeman. Gezien: 4/5, Museum Engelandvaarders, Noordwijk. Nog te zien: 6/7, De Schelft, Noordwijkerhout; 21/9, De Duinpan, De Zilk; 17/11, Museum Engelandvaarders, Noordwijk.

Meer nieuws uit Duin- en Bollenstreek

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.