Wat is er terechtgekomen van plannen voor starterswoningen in Lisse en Hillegom?

Sjaak Smakman
Lisse

De Rekenkamercommissie (RKC) van Lisse en Hillegom gaat kijken wat er feitelijk terecht is gekomen van de plannen voor starterswoningen en of het wel zo werkt als de gemeenten bedoelen.

Beide gemeenten maken al langer plannen om starters sneller aan een woning te helpen. Het huidige Lissese college presenteerde onlangs een scala van plannen voor nieuwbouw en verbouwingen, onder meer van de oude CNS en Swets en Zeitlinger. Die kan de RKC uiteraard nog niet beoordelen, zegt voorzitter Peter van de Velde, maar de commissie gaat wel kijken wat er uiteindelijk is gebeurd met de woningen die al zijn gerealiseerd.

Daarnaast wil de RKC een ’normenkader’ schetsen, zegt Van de Velde. Belangrijke vragen daarbij zijn onder meer of de starterswoningen wel voldoen aan de behoefte ven de starters, en of je (vooral) huur- of koopwoningen moet bouwen.

Beleggers

Verder wil de RKC onderzoeken hoe je als gemeente kunt voorkomen dat starterswoningen na kortere of langere tijd in handen vallen van beleggers, die ze vervolgens voor veel geld gaan verhuren. Daar zijn genoeg voorbeelden van in de streek, weet de RKC-voorzitter.

Lisse organiseerde in februari een speciale Jongerentop, waar betaalbare woonruimte als belangrijkste wens naar voren kwam. Een denktank met daarin een aantal jongeren is momenteel bezig plannen te maken, die volgende maand moeten worden gepresenteerd in de gemeenteraad. De RKC zal ook zeker met de jongeren zelf om tafel gaan zitten, zegt Van de Velde. ,,Zij zijn immers een belangrijke groep belanghebbenden.’’

Meer nieuws uit Duin- en Bollenstreek

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.