Premium

Grasshoppers neemt revanche en staat weer op voorsprong in finale om landstitel

Grasshoppers neemt revanche en staat weer op voorsprong in finale om landstitel
Noor Driessen (4) en Tanya Bröring, beide afkomstig uit Noordwijk, in een onderling duel.
© Foto Erik Rietman
Landsmeer

Door vooral revanche op zichzelf te nemen, hebben de vrouwen van Solar-systemen Grasshoppers de leiding in de play-offfinale weer in handen.

Het team van coach Rick Driessen versloeg Loon Lions in Landsmeer in wedstrijd drie en bracht zo de tussenstand in de best-of-five-serie op 2-1.

Drie dagen eerder had Grasshoppers het thuis nog lelijk laten afweten. Van begin tot eind hadden de Katwijksen zich toen laten overvleugelen door Lions, en daarmee hadden ze het thuisvoordeel in de finale weggegeven.

Grasshoppers, dat nu nog een zege nodig heeft voor het kampioenschap, liet bij Lions zien dat het had geleerd van de gemaakte fouten.

,,Erg knap gedaan’’, zei Driessen. ,,Vorige keer werd er ook wel hard gewerkt, nu was de concentratie er en dat maakte een groot verschil. Je weet nooit hoeveel je er zelf ingooit, of de tegenstander, maar je kunt je wel aan de teamafspraken houden en dat hebben we gedaan vandaag.’’

Vorig seizoen, toen Grasshoppers zijn eerste landstitel in de geschiedenis veroverde, was de ploeg voor het eerst compleet. In eerdere finaleseries ontbraken dragende krachten als Ingrid van der Plas en Sharon Beld.

Ook dit jaar zitten er belangrijke schakels in de lappenmand bij het team van coach Driessen. Evelien Lutje Schipholt, de belofte van het jaar in de eredivisie en een speelster die zeer aanwezig is onder de borden, mist met een knieblessure de gehele play-offs.

Zaterdag, in de tweede wedstrijd van de serie, kwam daar Ilse Kuijt bij. Ook zij raakte geblesseerd aan haar knie in een wedstrijd waarin Grasshoppers onmachtig was.

,,Er lijkt geen beschadiging te zijn aan haar banden, maar het is nog niet bekend of ze nog inzetbaar is tijdens de finale’’, zei Driessen. Woensdagavond werd zij in de basis vervangen door haar oudere zus Sonja, die niet het allround talent is dat Ilse is, maar die wel loepzuiver kan schieten.

Met twee driepunters in het eerste kwart hielp de oudste van de drie Kuijt-zussen Grasshoppers lekker op weg. In het vorige duel kreeg het Katwijkse team vrijwel geen bal van afstand in de basket, deze keer speelde Grasshoppers met meer vertrouwen. Het waren dan ook de bezoekers die voor rust het wedstrijdbeeld in Landsmeer bepaalden.

Dat veranderde iets net na rust (29-36). Lions kwam langszij, maar deze keer liet Grasshoppers zich daar niet door van de wijs brengen. ,,Toen we er even moeilijk langs kwamen, bleven we wel in de wedstrijd, en konden we ons al spelend aanpassen’’, zei Driessen.

Sonja Kuijt bracht verlichting met weer een driepunter, Noor Driessen kwam twee keer goed door en daarna was het weer Sonja Kuijt die van afstand toesloeg. Lions brak, en Deborah Vos hield Grasshoppers vervolgens op afstand. ,,De focus was er, en dat was ook nodig’’, zei Driessen. ,,Nu weten ze allemaal dat het nog niet gedaan is.’’

Lions-Grasshoppers 54-66

(16-22, 13-14, 16-12, 9-18)

Scores Grasshoppers: F. Kuijt 14, Driessen 13, Vos 13, S. Kuijt 12, Hordijk 5, Van der Plas 4, Govers 3, Van Schie 2.

Meer nieuws uit Sport Regionaal

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.