Premium

Valkenburger eist twee ton compensatie voor herrie van brug: ’Ik laat mij niet afschepen met een fooi’

1/2
Den Haag/Valkenburg

Als het aan inwoner Peter Wijnen van Valkenburg ligt, moet de minister van Infrastructuur en Waterstaat (Rijkswaterstaat) ’tonnen’ nadeelcompensatie betalen voor een verschuiving van de Rijnlandroute richting zijn woning.

Behalve dat de nieuwe snelweg op 38 in plaats van 61 meter van zijn woning komt te liggen, heeft Wijnen enorm veel last van het verkeersgeklepper op de vastgezette oude metalen A44-brug. Wijnen eiste woensdag tijdens een rechtszaak bij de Raad van State minimaal 200.000 euro nadeelcompensatie in plaats van de 5.000 euro ’fooi’ die hij heeft gekregen van Rijkswaterstaat.

Wijnen was tijdens de rechtszitting in Den Haag niet te spreken over de handelwijze van de overheden (het ministerie Infrastructuur en Waterstaat, maar ook de provincie Zuid-Holland). Die houden volgens hem geen enkele rekening met de gewone burger die hemel en aarde moet bewegen om een beetje compensatie voor enorme schade te krijgen.

Taxateur

Wijnen meent dat zijn in 2005 gekochte woning aan de Voorschoterweg tonnen minder waard is geworden dan waarvan Rijkswaterstaat en Zuid-Holland van uitgaan. Die hebben bovendien een taxateur uit Gelderland ingeschakeld om de waardeverschillen van zijn woning voor en na het Rijnlandroutebesluit vast te stellen.

,,Daarvoor moet je toch een taxateur uit de Randstad hebben en niet uit Gelderland’’, zei Wijnen tijdens de rechtszitting in Den Haag. ,,Als je dat vergelijkt met de miljoenen en miljoenen waarmee Shell en McDonald’s zijn gecompenseerd, dan weet je weer hoe de overheid met gewone burgers omgaat. Shell en McDonald’s hebben grotere bekken en diepere zakken voor advocaten. Ik mag blij zijn dat ik een rechtsbijstandadvocaat heb. Maar andere burgers zijn ook afgescheept. Ik vraag mij werkelijk af of de overheid er nog wel voor de burger is.’’

De Raad van State zette tijdens de zitting behoorlijk wat kritische kanttekeningen bij de schijnbaar lage nadeelcompensatie. Zo werd duidelijk dat Rijkswaterstaat en Zuid-Holland geen enkele rekening hebben gehouden met de extra herrie van de vastgezette metalen brug.

Klankkast

De naast de metalen brug gebouwde betonnen brug werkt als een klankkast. Volgens de woordvoerders van de overheden hoeft er alleen met het geluid op het brugdek rekening worden gehouden en niet met het geluid onder de brug. Overigens zei Wijnen dat niemand begrijpt waarom Rijkswaterstaat die oude metalen brug niet heeft vervangen door een moderne betonnen brug.

In ieder geval heeft de Katwijkse wethouder Rien Nagtegaal hem toegezegd er werk van te zullen maken bij Rijkswaterstaat en de provincie. Maar of dat nog wat oplevert, weet Wijnen ook niet. Wel lijkt de kans groot dat de Valkenburger op zijn minst recht heeft op meer nadeelcompensatie dan die 5.000 euro.

Of dat gebeurt blijkt over enkele weken uit de uitspraak.

Meer nieuws uit Duin- en Bollenstreek

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.