Militair uit Noordwijk voor rechter om mishandelingen

Militair uit Noordwijk voor rechter om mishandelingen
Soldaten van de luchtmobiele brigade tijdens een ceremonie in 2014.
© ANP
ARNHEM

Twee militairen en drie oud-militairen van de Luchtmobiele Brigade in Schaarsbergen moeten zich donderdag en vrijdag voor de militaire kamer van de rechtbank in Arnhem verantwoorden voor beschuldigingen van mishandeling, bedreiging en vernederingen van drie andere oud-militairen. De vijf verdachten zijn tussen de 26 en 40 jaar en komen uit Noordwijk, Volendam, Zevenbergen, Hoofddorp en Odiliapeel.

De incidenten zouden in 2012 en 2013 zijn gebeurd op de Oranjekazerne in Schaarsbergen en in het buitenland.

De drie mannen zeggen dat ze zijn bedreigd, geschopt, geslagen en vastgehouden en stelselmatig zijn gepest.

Zo zouden verdachten met een ontbloot onderlichaam op hun gezichten zijn gaan zitten en zou een verdachte over een slachtoffer heen hebben geplast. Een en ander gebeurde in wisselende samenstelling, zowel van verdachten als de drie slachtoffers.

Een meerdere wordt ernstig kwalijk genomen dat hij niet ingreep. Aanvankelijk waren er tien verdachten, maar tegen de helft was geen overtuigend bewijs.

Lees ook: 'Defensiecultuur werkt misstanden in de hand'

Drie verdachten hebben aangifte gedaan van smaad tegen hun voormalige collega's. Maar het Openbaar Ministerie (OM) heeft al laten weten daar niets mee te gaan doen, omdat ze ’geen verdenking van strafbare feiten opleveren’.

Een van de drie slachtoffers geldt als klokkenluider. Hij bracht zijn beweringen in november 2017 via de media naar buiten.

De advocaten van de militairen stelden donderdag aan het begin van het proces dat het Openbaar Ministerie (OM) veel te laat komt met de aanklachten. Het OM zou daarom niet meer bevoegd zijn om te vervolgen.

Het OM had de zaak al in 2013 kunnen oppakken na een intern onderzoek van Defensie, maar pas in 2018 werd het besluit tot vervolging genomen, hekelden de advocaten. De zaak is verjaard en bovendien in strijd met de beginselen van een goede rechtsorde, stelde de verdediging.

De verdediging stelde ook dat het strafrechtelijk onderzoek rammelde. Zo zijn volgens de advocaten de verklaringen van drie aangevers tegenstrijdig, onbetrouwbaar en leugenachtig.

Ook het motief van het OM om alsnog te gaan vervolgen, deugt volgens de advocaten niet. Aanleiding ervoor was volgens hen dat een van de slachtoffers naar de media was gestapt. Daarna ontstond ophef, ook in politiek Den Haag.

De aanklagers bezinnen zich op een reactie. Daarna moet de militaire rechtbank over de verzoeken gaan nadenken.

Naar aanleiding van misstanden op de kazerne deed een onafhankelijke commissie onderzoek naar de sociale veiligheid bij Defensie. De commissie adviseerde een onafhankelijk meldpunt voor misstanden.

Meer nieuws uit Duin- en Bollenstreek