Oud-militair was ’de pispaal’ bij luchtmobiele brigade: ’Jullie maakten mij kapot’ [update]

Oud-militair was ’de pispaal’ bij luchtmobiele brigade: ’Jullie maakten mij kapot’ [update]
Militaire Kamer, rechter Y. van Wezel, voorzitter P. C. Quak (M) en militair lid H. C. M. Snellen (R) tijdens de inhoudelijke behandeling van het onderzoek naar mogelijke misstanden op de Oranjekazerne in Schaarsbergen. In totaal staan vijf ex-militairen van de Luchtmobiele Brigade terecht.
© ANP

„Mijn woede is groot, jullie hebben geen benul wat jullie hebben aangericht. Ik begon fit en gezond in deze militaire eenheid, niet wetende dat ik in de hel zou belanden. Dagelijks werd ik uitgescholden, gekleineerd en bedreigd. Beschermd door de hoge heren. Jullie maakten mij kapot.” Dat heeft een van de drie slachtoffers van veronderstelde mishandelingen, bedreigingen en vernederingen door vijf collega's op de Oranjekazerne in Schaarsbergen, vrijdag laten weten in de militaire kamer van de rechtbank in Arnhem.

De vijf verdachten in de zaak zijn tussen de 26 en 40 jaar en komen uit Volendam, Zevenbergen, Hoofddorp, Noordwijk en Odiliapeel.

De man en een andere oud-militair lieten hun slachtofferverklaring voorlezen door een medewerkster van Slachtofferhulp. Zelf konden ze het niet aan, stelden ze. Beiden zijn voor hun psychische problemen in therapie als gevolg van de gebeurtenissen zes jaar geleden. De ander verhaalde in zijn voorgelezen verklaring ook over angst, woede, schaamte en onrecht, elke dag weer. Hij ging ervan uit dat de verdachten - die publiekelijk alles stellig ontkennen - heus wel weten wat ze hebben gedaan. ,,De meelopers zijn vast ook bang. Maar ik ben trots dat ik me nooit zo heb gedragen als jullie.''

Het derde slachtoffer volgde het proces via een videoverbinding in een andere zaal en las zelf huilend en snikkend zijn verklaring voor in de zittingszaal.

’Ik hoop op spijtbetuiging’

De oud-militair verblijft al tijden in een een kliniek voor oorlogsslachtoffers vanwege de psychische gevolgen die hij opliep omdat hij ,,de pispaal was'' bij de luchtmobiele brigade in Schaarsbergen. ,,Ik ben nooit naar oorlogsgebied in het buitenland geweest, mijn oorlog was in Schaarsbergen.''

De betrokkene is de voornaamste aangever van wantoestanden, die plaatshadden in 2013, en ook uit eerdere rapporten naar voren kwamen. Hij kwam in 2017 met zijn verhaal naar buiten via de media, waarna grote ophef ontstond. Ook het Openbaar Ministerie (OM) wierp zich op de zaak en vervolgt vijf verdachten. Die ontkennen alles stellig.

Het slachtoffer eist per verdachte 5000 euro schadevergoeding, maar het is hem niet te doen om het geld, zei zijn advocate. Hij trekt volgens haar meteen de vordering in als de verdachten hun verantwoordelijkheid nemen en erkennen wat er is gebeurd en daarvoor spijt betuigen. ,,Ik wil gerechtigheid. Drie woorden, het spijt me, het zou zoveel helpen'', zei hij.

’Puur sadisme’

De oud-militair verhaalde hoe hij vanaf jongs af ervan droomde militair te worden, om mensen te helpen. Maar vanaf de eerste dag op de Oranjekazerne was hij het doelwit van collega's. ,, Het was niet wat gepest of een ontgroening, het was puur sadisme.'' Nog steeds hoort hij hun hoongelach doorklinken en ruikt hij pislucht als hij doucht, omdat ze hem vaak ondergepist zouden hebben.

Volgens hem wisten meerderen van dit gedrag, ook van drugsgebruik en de -handel op de kazerne. Maar ze deden niets volgens hem. Wel moest hij een geheimhoudingsverklaring tekenen.

De vijf verdachten wilden niet reageren op de verklaring. Ze zeggen dat ze zelf veel last hebben van het onrecht dat hen met de vervolging wordt aangedaan.

[update 13.34 uur] Proces opgeschort

De rechtszaak is later op de dag abrupt opgeschort. Dat komt omdat het Openbaar Ministerie (OM) in hoger beroep is gegaan tegen de verjaring van een deel van de feiten die op de aanklacht stonden. De militaire raadkamer van de rechtbank in Arnhem besloot donderdag dat feiten die zijn gepleegd voor 20 maart 2013 niet meetellen in dit proces, omdat de termijn van zes jaar is overschreden.

De twee officieren van justitie verzetten zich daar om principiële redenen tegen, zo bleek halverwege het requisitoir. Ze vinden dat de raadkamer pas een uitspraak kan doen als het gerechtshof een oordeel heeft gegeven over de verjaring.

Het OM wilde de zitting wel afronden, maar de verdediging vond dat een schending van de belangen van hun cliënten. De raadkamer heeft daarop het proces voor onbepaalde tijd aangehouden.

Meer nieuws uit Metropool