Leiden hoopt dat Hudson’s Bay blijft, maar houdt wel rekening met mogelijk vertrek

© Archieffoto

© Archieffoto

1 / 2
Loman Leefmans
Leiden

Het stadsbestuur houdt rekening met, en speelt in op, een mogelijk vertrek van Hudson’s Bay uit Leiden. Dat bevestigde GroenLinks-wethouder Yvonne van Delft na vragen van het D66-raadslid IJsbrand Olthof. ,,We zijn trots op Hudson’s Bay. Het is een prachtige winkel, maar we denken samen met het Centrummanagement wel na over de vraag: wat als het pand leeg komt te staan’’, aldus Van Delft.

Twee jaar geleden opende de Canadese winkelketen een vestiging in het voormalige V&D-pand aan de Aalmarkt. Druk was het er sindsdien zelden en ook in filialen elders in het land worden niet de gehoopte omzetten gedraaid. Het leidde ertoe dat bij aandeelhouders en retaildeskundigen twijfels werden geuit over de voortgang van Hudson’s Bay in Nederland.

Van Delft en het Centrummanagement willen aan de onzekerheid een einde maken en proberen in contact te komen met de internationale leiding van het grootwinkelbedrijf. Dat is nog niet gelukt, meldde de wethouder. Nagedacht wordt er in ieder geval al wel over wat te doen als het bedrijf vertrekt, maar meer daarover meldde Van Delft niet.

Zij heeft al wel, wederom samen met het Centrummanagement, met de eigenaar en beheerder van de Catharinastraat gesproken. Want daar zijn kledingzaak Via Mio en restaurant Moscow at Sea vertrokken na een faillissement. ,,Terwijl niet eens alle winkelruimten daar verhuurd waren’’, aldus Olthof. ,,De steeg vormt wel een belangrijke schakel in het Leidse winkelrondje.’’

Volgens Van Delft komen er nieuwe winkels en is afgesproken om de steeg meer sfeer te geven en harder op te treden tegen fietsers. Verder kondigt zij meer maatregelen aan om het winkelklimaat in Leiden beter te maken. Want de leegstand is, na een periode van afname, het afgelopen halfjaar met 0,4 procent gestegen en staat nu op 6,3 procent in de binnenstad.

Op maandagavond 20 mei komen vertegenwoordigers van winkeliers en de gemeente samen om de Leidse situatie en knelpunten te bespreken. ,,En een winkelnota komt er ook nog aan’’, aldus Van Delft.

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.