Presentatie van het seizoen 2019-2020: lachen en leren in de Leidse theaters

Jeugdtheaterhuis Zuid-Holland speelt de voorstelling ’Beer’ in de kerstvakantie.

Jeugdtheaterhuis Zuid-Holland speelt de voorstelling ’Beer’ in de kerstvakantie.© Foto Mark Engelen

Plien & Bianca gaan weer het theater in met de voorstelling ’En nu dan?’

Plien & Bianca gaan weer het theater in met de voorstelling ’En nu dan?’© Foto Katinka Krijgsman

Prgy Franssen en Jacqueline Blom spelen het toneelstuk ’Tonio’.

Prgy Franssen en Jacqueline Blom spelen het toneelstuk ’Tonio’.© Foto Piek

1 / 3
Theo de With
Leiden

In de Leidse Schouwburg presenteren maandag de gezamenlijke theaters in Leiden hun programmering voor het nieuwe seizoen. Opvallende elementen: de cabaretserie Lachstof verhuist naar Theater Ins Blau, voor senioren komen er meer voorstellingen overdag en theatercolleges worden steeds populairder.

Hun aanbod voor het seizoen 2019-2020 hebben Leidse Schouwburg, Stadsgehoorzaal en Theater Ins Blau in één gids gebundeld. Er zijn verschillende covers gemaakt: met gewone Leidenaars in de hoofdrol. ,,Omdat het onze bedoeling is de Leidenaar te amuseren of te emotioneren, in elk geval te raken, met onze voorstellingen’’, zegt Monique Aalbers, hoofd marketing van Stadsgehoorzaal en Schouwburg.

Overdagraad

Ook is Leidenaars gevraagd zich aan te melden voor de overdagraad. Uit de circa veertig reacties is een raad van twintig voornamelijk 65-plussers samengesteld. Uit het overweldigende aanbod hebben zij vijf voorstellingen gekozen, die op zondagmiddag te zien zijn. ,,Het is met name bedoeld voor mensen die ’s avonds niet zo graag meer de deur uitgaan’’, zegt programmeur Shirley Constapel. Blijkbaar houden ze veel van muziek. Ze hebben gekozen voor muzikale voorstellingen van Joris Linssen, Angela Groothuizen en Hans Visser en twee tribute-programma’s rond Charles Aznavour en The Everly Brothers.

Een andere wijziging is de verplaatsing van de serie Lachstof naar Theater Ins Blau. ,,We zijn zes jaar geleden met deze serie begonnen in de Kapelzaal naast de Leidse Schouwburg’’, vertelt Constapel. ,,We wilden een podium bieden aan cabaretiers, die nog aan het begin van hun carrière staan en voor wie de schouwburg nog een maatje te groot is.’’

Daarna verhuisde Lachstof naar de Breezaal van de Stadsgehoorzaal en nu dus naar Theater Ins Blau. ,,Ins Blau profileert zich steeds meer als huis voor jonge makers. Daar passen aanstormende cabaretiers ook heel goed bij.’’ Er zijn komend seizoen acht edities met steeds twee andere cabaretiers. Esther van der Voort uit Noordwijk presenteert de avonden.

Kennisstad

Colleges in het theater zijn de laatste jaren enorm in opmars. In kennisstad Leiden zijn er komend seizoen liefst twaalf gepland. Het aanbod is uiterst gevarieerd. Peter Kuipers Munneke komt praten over ijsvlakten en gletsjers, Wim Daniëls over taal, Floris Kortie over Beethoven en Guido Weijers over geluk. ,,Mensen zijn soms in heel specifieke onderwerpen geïnteresseerd. Ik ben zelf nogal gecharmeerd van wijnboer Ilja Gort en heb hem gewoon gevraagd of hij een college wil geven. Hij doet dat nu in combinatie met een wijnproeverij.’’ Een ander bekend gezicht is Thomas Erdbrink. De correspondent uit Teheran doet een klein tourtje langs theaters en sluit af in de Leidse Schouwburg. ,,In Leiden liggen toch zijn eerste schreden op het journalistieke pad.’’

Daarnaast hebben de theaters in het seizoen 2019-2020 een divers aanbod van toneel, dans, muziek, cabaret, musical en jeugdtheater. Zo keren Plien en Bianca terug met een nieuwe show, wordt in samenwerking met Naturalis de muzikale voorstelling ’Babar’ gemaakt en viert Herman van Veen twee avonden zijn 75ste verjaardag.

Premières

Ook heeft de Leidse Schouwburg weer een aantal landelijke premières binnen gehengeld. Zo trapt zanger Wouter Hamel zijn tournee in Leiden af. Dat geldt ook voor Martijn Kardol, voormalig winnaar van het Leids Cabaret Festival.

Op toneelgebied zijn er ook een paar bijzondere premières. De drie theaterkanonnen Bram van der Vlugt, Trudy Labij en Wieteke van Dort spelen met elkaar de thrillerkomedie ’Enkele reis’. Ook het toneelstuk ’Tonio’, gebaseerd op het gelijknamige boek van A.F.Th. van der Heijden, beleeft zijn première in Leiden. Dat geldt tevens voor een muziektheatervoorstelling over de levens van operazangeres Maria Callas, scheepvaartmagnaat Onassis en presidentsweduwe Jackie Kennedy.

In de kerstperiode wordt er uitgepakt met een aantal kerstvoorstellingen en het Kastanjerrr Festival keert terug in de herfstvakantie.

In de Leidse Schouwburg is maandagavond 13 mei de seizoenspresentatie. Hiervoor zijn nog kaarten te koop. De kaartverkoop voor het nieuwe seizoen begint op dinsdag 14 mei om 13.00 uur en is bij Theater Ins Blau al begonnen.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.