Premium

ZVL houdt het hoofd koel

ZVL houdt het hoofd koel
Roeland Spijker schiet.
© Foto Taco van der Eb
Leiden

Bij de derde wedstrijd in de kwartfinale tussen ZVL-1886 en De Zaan liepen de emoties gisteravond hoog op. In mentaal opzicht toonde ZVL zich het sterkst. Onder aanvoering van Roeland Spijker trok de Leidse ploeg de winst naar zich toe, terwijl twee Zaanse spelers hun hoofd verloren en met rood het bad moesten verlaten.

Tijdens een opstootje haalde de Kroaat Zvonimir Andelic van de bezoekers uit boven water. Hij ging ook nog tekeer tegen de scheidsrechter, kreeg rood en De Zaan moest vier minuten lang met een man minder spelen.

De Zaanse ploeg herstelde zich knap en overleefde die vier minuten. Maar in de vierde periode was het opnieuw raak en nu kreeg die andere Kroaat, Luka Jovanovic, een rode kaart vanwege praten tegen de scheidsrechter. Daarmee benadeelde hij zijn team behoorlijk, omdat De Zaan opnieuw met een man minder moest spelen.

,,Ik begrijp dat gedrag niet zo goed’’, meende Spijker. ,,Die Andelic liet zich voor de neus van de scheidsrechter helemaal gaan en gaf een klap boven water. Dan kan de scheids toch niets anders doen dan hem wegsturen? Wij spelen wel hard, maar we zijn niet per se gemeen denk ik. En wij verliezen onze kop niet. Wij zijn gewend om dit soort play-offs te spelen, en kunnen daar mentaal goed mee omgaan. Ik weet hoe zwaar het is om drie wedstrijden in drie dagen te spelen en er drie keer op rij te moeten staan. Daar moet je niet alleen fysiek, maar ook mentaal goed mee om kunnen gaan.’’

ZVL-1886 had het dit weekend zwaar te verduren tegen de Noord-Hollandse nieuwkomer De Zaan. Vrijdag verloor het team van coach Niels Joor in het eigen zwembad De Zijl op penalty’s, zaterdag won het wel in Zaandam en zo hadden de Leidenaars een derde wedstrijd nodig om een plek in de halve finale af te dwingen.

,,We hebben het onnodig spannend gemaakt’’, stelde Spijker, die zijn team gisteravond op sleeptouw nam en vanuit alle hoeken en standen raak schoot.

,,Bij alle drie de wedstrijden begonnen we best goed, maar daarna gaven we De Zaan steeds weer de kans om terug te komen in de wedstrijd. Dat was vrijdag zo, zaterdag en vandaag weer. Als die Zaanse jongens het zwaar krijgen, dan spelen ze een soort van alles-of-niks-spelletje en daar hadden we moeite mee.’’

Over drie wedstrijden bekeken, bleek ZVL-1886 echter de sterkste te zijn. Gisteravond won De Leidse ploeg, na halverwege ruim (10-4) voor te hebben gestaan, uiteindelijk met 12-11 van De Zaan.

,,In de play offs maakt het niet uit hoe je wint, als je maar wint’’, meende Spijker. ,,We verliezen thuis niet zo vaak, maar vrijdag overkwam ons dat toch. Daarna hebben we echter goed onze rug gerecht en hebben we nog twee goede wedstrijden gespeeld.

,,Dit drieluik hebben we gewonnen op ervaring. Zo’n derde wedstrijd als gisteren zijn we volle bak ingegaan. Je moet voor de volle honderd procent spelen, want anders win je zo’n wedstrijd niet. Onze grootste kracht was ook nu weer het team. Wij blijven voor elkaar door het vuur gaan en doen er alles aan om te winnen.’’

ZVL-1886 treft nu regerend landskampioen AZC in de halve finale.

,,Volgende week kunnen we die teamspirit goed gebruiken’’, zei Spijker.

,,Op papier is dat een heel moeilijke tegenstander, maar we weten ook dat we het die Alphenaren lastig kunnen maken. Ik zie ons als underdog, maar vanuit die positie kunnen we mooie dingen laten zien. We hebben het in ons om AZC te verslaan.’’

Meer nieuws uit Sport Regionaal