Premium

Kogelstoters in de schijnwerpers van Lisse: ’Het is spectaculair om het sporten zo dicht bij het publiek te brengen’

Kogelstoters in de schijnwerpers van Lisse: ’Het is spectaculair om het sporten zo dicht bij het publiek te brengen’
Viervoudig Nederlands kampioen kogelstoten Patrick Cronie oogst bewondering van het publiek.
© Foto Taco van der Eb
Lisse

In het hart van Lisse staan zes breedgeschouderde atleten zich ijverig op te warmen voor het kogelstoten. De atmosfeer is voor de kogelstoters wat onwennig: ze staan niet op een atletiekbaan of in een sporthal, maar tussen de monumentale panden van het oude dorp van Lisse.

Terrasbezoekers van plein Het Vierkant draaien hun stoelen naar het tijdelijke kogelstootveld om mee te kijken terwijl ze genieten van koffie of een biertje.

Atletiekvereniging De Spartaan hield zondag deze demonstratiewedstrijd om zo aandacht te vragen voor de Ter Specke Bokaal van komende zaterdag. Onder meer Patrick Cronie, viervoudig Nederlands kampioen, neemt deel. En hoewel het slechts een demonstratiewedstrijd is, willen de atleten hun goede vorm laten zien voor de Ter Specke Bokaal, een toernooi dat bekend staat als de opening van het baanseizoen.

De provisorische kogelstootbaan is gemaakt met dezelfde matten als die werden gebruikt bij het Nederlands Indoorkampioenschap in Apeldoorn. Verder is de zijkant van de baan afgeschermd met netten om de toeschouwers te beschermen tegen afzwaaiende kogels. En die netten hangen er niet voor niets. Een kogel scheert rakelings onder de takken van de cederboom langs en landt voorbij de 18-meterlijn. De toeschouwers klappen enthousiast voor Cronie.

Volgens Wim Cozijn, die de wedstrijd namens AV De Spartaan leidt, is het doel van het evenement vooral om de Ter Specke Bokaal te promoten en om mensen bekender te maken met atletiek in het algemeen. ,,Het is bijzonder dat ze hier willen kogelstoten, want het is eigenlijk meer promoten dan sporten’’, legt Cozijn uit.

Jelle van der Zon is een van de commissieleden die de Ter Specke Bokaal organiseert. ,,Het idee om een extern onderdeel te houden speelde al langer. Het is spectaculair om het sporten zo dicht bij het publiek te brengen, en het is ook vrij bijzonder. De laatste keer dat we zoiets deden was meer dan tien jaar geleden, toen was het polsstokhoogspringen.’’

Zo nu en dan wordt er iemand uit het publiek naar voren geroepen. De elfjarige Tessa krijgt een kogel van twee kilo aangereikt en is ondanks de vele toeschouwers niet bang om in de ring te gaan staan. Haar poging gaat ruim over de zes meter. ,,Het ging goed, maar mijn persoonlijke record is nog beter’’, licht ze trots toe.

Dezelfde kogelstoters als bij de demonstratiewedstrijd doen aankomende zaterdag mee op AV De Spartaan, maar zo veel aandacht als gisteren zullen ze waarschijnlijk niet krijgen. Het kogelstoten is dan slechts één van de vele atletiekonderdelen.

Meer nieuws uit Duin- en Bollenstreek

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.