Premium

Column Mart Smeets: Zullen we voor Kiki Bertens maar eens diep de pet afnemen?

Column Mart Smeets: Zullen we voor Kiki Bertens maar eens diep de pet afnemen?
Mart Smeets.
© ANP Kippa

Neen, we hebben het niet over Ajax, noch over Tom Dumoulin. We spreken nu met respect over Kiki Bertens die in Madrid de andere toptienspeelsters op ondubbelzinnige wijze het nakijken gaf.

Heeft u haar zien lachen na afloop van de finale tegen de altijd was zurig kijkende Simona Halep? Bertens was op haar best, direct na haar laatste, winnende klap.

Ze krijgt dan iets van heel erg kwetsbaars in haar hele uitstraling. Eerder in de week leverde dat een vette pruillip en spontane tranen op: huilen van geluk. Het bestaat.

Na de finale liet Bertens alles los, maar blijheid trok een warme zonnestraal over haar gezicht en droogde eventuele waterlanders. Ik denk niet dat ze ooit zo’n sterke week gespeeld heeft als nu in Madrid.

Laat het een min of meer onbewezen stelling zijn dat in de WTA alle speelsters uit de top-tien/twintig van elkaar kunnen winnen. Je bent geneigd te zeggen dat zoiets betekent dat er geen superieur spelende speelsters meer zijn, zoals Navratilova, Graf, King of Serena Williams - en dat is waar. Het betekent ook dat de top versterkt is en dat velen aan elkaar gewaagd zijn; een zogeheten diepere top. Dat maakt het kijken naar vrouwentennis van nu zo interessant.

Omdat er meerdere goede speelsters zijn, zie je meerdere toernooiwinnaressen én Bertens is thans hoofdrolspeelster in deze werkelijk boeiende stoelendans.

Je moet even kijken wie er, in Madrid, door Bertens aan de kant werden gezet. Gemist? Hier zijn ze: Siniakova, Ostapenko, Sevastova, Kvitova, Stephens en Halep. Zes speelsters die goed zijn, onder wie vier grandslamwinnaressen. Zes maal opladen, spelen en ontspannen. Zes maal een finale spelen. Zes maal de adem van Raemon Sluiter moeten ruiken... Zullen we voor Kiki Bertens maar eens diep de pet afnemen?

Prijzen liggen aan de finish, bewees zij maar weer eens.

Meer nieuws uit Sport