Premium

Column Alex Pastoor: ’Dick Advocaat liet zien wat zo’n sportieve klap voor je kanis met iemand doet’

Column Alex Pastoor: ’Dick Advocaat liet zien wat zo’n sportieve klap voor je kanis met iemand doet’
© jjfoto.nl / Jan Jong

Wekelijks schrijft voetbaltrainer en liefhebber Alex Pastoor over de dingen die hem opvallen binnen en buiten de lijnen.

Kiki Bertens won dit weekend het toernooi in Madrid en klom daarmee naar de vierde plaats op de WTA-wereldranglijst. Een fantastische prestatie die naar eigen zeggen vooral te maken heeft met haar inmiddels mentale stabiliteit.

Verliezen hoort erbij. Bovendien word je van verliezen niet per se slechter. De grootste sporters ter wereld vertellen de verstandigste verhalen over hun teleurstellingen en nederlagen. Deze worden vervolgens gretig gebruikt door trainer/coaches in alle takken van sport. Het lijden van een nederlaag toont op welk vlak je op dat specifieke moment nog niet goed genoeg bent om te winnen.

Omdat dit niet zo gemakkelijk is, vooral niet voor onervaren sporters en coaches, lopen te veel carrières onnodige averij op. Ontwikkelingen van teams worden regelmatig een halt toegeroepen door het ontslag van een coach. Meestal omdat de dienstdoende directie- of bestuursleden de lessen van de sport niet begrijpen.

Na het ontluisterende verlies van Ajax tegen Spurs vergat Dick Advocaat bij Veronica even waarvoor hij die avond was ingehuurd.

Hij was dermate teleurgesteld dat hij geen zin meer had in het geven van een analyse - voor zover analyseren mogelijk is in 28 seconden tijd. Het gaf mij een warm gevoel. Fantastisch vind ik de analyses van Louis van Gaal wanneer hij zich in alle hectiek, euforie of teleurstelling gewoon bij de waargenomen feiten houdt.

Maar de reactie van Dick vertegenwoordigde het gevoel van alle Nederlandse voetbalfans. Wat er ook aan de nederlaag ten grondslag lag - dat was goed bij Van Gaal op Ziggo te horen - Dick liet zien wat zo’n sportieve klap voor je kanis met iemand doet. Misschien Dicks zwakte, maar ik vond zó veel betrokkenheid krachtig.

Voor het omgaan met verliezen op de Ajax-Spurs-manier is geen enkele aandacht op de trainerscursus. Het mentale aspect in de sport houdt zich, anno 2019, nog steeds op in de schaduw van de taboes. Eng en zweverig hoor je van de op televisie analyserende boeren die weigeren te vreten wat ze niet kennen.

Was in onze tijd ook niet nodig is de term waarmee onze sportcultuur structureel te klein wordt gehouden. Sommige ’tv-experts’ behoorden als speler tot de beste van de wereld. Zij hadden geen mental coach nodig. Maar anderen waren door geestelijke instabiliteit de weg kwijt en hadden dus juíst behoefte aan psychologische ondersteuning.

Ajax liet gisteren zien waar ’t in de sport en zelfs in het leven om draait: vallen hoort erbij, als je maar opstaat. De dubbel en de eer van de Champions League komt Ajax volkomen terecht toe.

Meer nieuws uit Sport