Koning Willem-Alexander verricht de heropening van Museum De Lakenhal

Koning Willem-Alexander verricht de heropening van Museum De Lakenhal
Museum De Lakenhal in Leiden.
Leiden

Koning Willem-Alexander heropent op woensdag 19 juni Museum De Lakenhal in Leiden. Aansluitend is er een vierdaags openingsfestival.

Het museum aan de Oude Singel is grondig gerestaureerd, opnieuw ingedeeld en uitgebreid met een nieuwe vleugel. Het stadsmuseum is ruim twee jaar gesloten geweest voor publiek.

Sinds 1874 is het museum gevestigd in de monumentale Laecken Halle. Later is het museum uitgebreid met de Harteveltzaal (1890) en de Papevleugel (1923). Op de uitbreiding met een vleugel aan de kant van de Lammermarkt heeft het museum tientallen jaren moeten wachten. In de fel bekritiseerde nieuwbouw zijn twee nieuwe tentoonstellingszalen gecreëerd.

De koning wordt rondgeleid door het museum en krijgt onder meer het Nieuw Leids Laken te zien. Ook zal de vorst stilstaan bij ’Het laatste oordeel’ van Lucas van Leyden, dat de afgelopen twee jaar was uitgeleend aan het Rijksmuseum in Amsterdam. Hij neemt ook een kijkje in het gloednieuwe educatie-atelier, waar een schoolklas aan het werk zal zijn.

Van 20 tot en met 23 juni is er een openingsfestival, waarbij het publiek een kijkje kan nemen in de vernieuwde Lakenhal. De twee nieuwe tentoonstellingzalen toont in eerste instantie werk van de Vlaamse fotografe Karin Borghouts en beeldend kunstenaar Marjan Teeuwen. Later dit jaar wordt er een expositie gewijd aan de jonge Rembrandt.

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.