Premium

Er komt te vroeg een einde aan een mooi jaar voor ZZ Leiden [video]

Er komt te vroeg een einde aan een mooi jaar voor ZZ Leiden [video]
Leiden

Het seizoen dat zo veel moois heeft gebracht, bleek net even te lang te duren voor Zorg en Zekerheid Leiden.

Het Groningse Donar was in de Vijf Meihal duidelijk te sterk voor de Leidse formatie, en gaat na de 3-0 in de halve finale naar de eindstrijd om de landstitel. Na rust (33-32) was Donar werkelijk oppermachtig, en moest het moegestreden ZZ al snel passen.

ZZ bleef teleurgesteld achter. De ploeg was tijdens het seizoen goed voor veel mooie momenten. In de Europacup werd knap de laatste zestien bereikt, en ’tussendoor’ slaagde de equipe van coach Rolf Franke er ook nog in om de hele jaargang de ranglijst aan te voeren, en de beker te winnen.

Er komt te vroeg een einde aan een mooi jaar voor ZZ Leiden [video]
ZZ Leiden, inclusief de geschorste Mohamed Kherrazi, bedankt de fans, die het team een ovatie geven.
© Foto Hielco Kuipers

Het mooiste seizoen in jaren, zo klonk het ook dinsdag door. Dat is geen onterecht sentiment, al grijpt ZZ wel naast de belangrijkste prijs. ,,Ik ben de eindverantwoordelijke, dus ook voor het feit dat we geen kampioen zijn geworden. En dat was wel een van de doelstellingen’’, zei Franke.

,,De andere doelen hebben we wel gehaald: meedoen in Europa, de beker winnen en aantrekkelijk basketbal spelen. Dus ik kijk er met gemengde gevoelens naar. Wel heb ik het met veel plezier gedaan.’’

Even een korte vakantie om te ontspannen, zit er voor de coach niet in; hij heeft ook nog een belangrijke functie bij een grote bank. ,,Ik ben goed in staat om mijn energie te behouden, ook onder hogere druk zoals de afgelopen dagen.’’

Daarmee doelde Franke onder meer op de aanvaring die hij had met Mohamed Kherrazi, wat leidde tot een schorsing voor de international in het laatste duel van ZZ. Of de uitkomst anders was geweest als Kherrazi had meegespeeld (al had dat wel geholpen), is de vraag.

Met uitzondering van het eerste kwart in de eerste wedstrijd tegen Donar draaide het niet zo soepel meer. Ogenschijnlijk hebben de eerdere successen toch hun tol geëist.

,,In elke wedstrijd was de eerste helft voor ons’’, zei Franke. Daar had hij gelijk in, maar met de uitkomst op het spel was het telkens Donar dat meer in huis had.

De Groningers kenden tijdens het seizoen ook hun interne strubbelingen, maar met eremetaal in zicht heeft iedereen zijn ego weer ingepakt. Bovendien wist Donar al tijden dat het als vierde zou eindigen, en heeft de ploeg zich eigenlijk al lang kunnen voorbereiden op de serie met ZZ.

Dat ZZ heeft schitterend basketbal gespeeld. Franke deed het in zijn eerste jaar op het hoogste niveau uitstekend en de Amerikanen Darius Thompson en Maurice Watson Jr. waren regelrechte sensaties. Dat verhulde soms dat Leiden een topteam in aanbouw is en nog niet een voltooid product. Zoals Donar, met zijn ingeslepen teamspel, zijn grotere wisselmogelijkheden en -bereidheid en zijn ervaring in het spelen van sleutelduels.

Voor de fans van ZZ, die ondanks de uitkomst van de wedstrijd hun team - terecht - beloonden met een mooie ovatie, was het even slikken dat de belofte van het seizoen niet werd ingelost. Maar meestal wordt een kampioensteam niet in acht maanden gebouwd. ,,De intentie was om drie jaar te bouwen, en die intentie is er nog altijd’’, zei Franke. ,,We gaan nu evalueren, en daar moeten we de tijd voor nemen.’’

ZZ Leiden-Donar 63-93

(19-15, 14-17, 14-26, 16-35)

Scores ZZ Leiden: De Jong 16, Vette 16, Watson 13, Simms 9, Thompson 9.

Meer nieuws uit ZZ Leiden