Premium

De Tweede Wereldoorlog wordt geen moment gemist in het vwo-examen Duits

De Tweede Wereldoorlog wordt geen moment gemist in het vwo-examen Duits
Abby, Marsha, Olaf en Luc puffen even uit na het eindexamen Duits op de Adelbertbank.
© foto LD
Wassenaar

Een examen Duits zonder vragen over WOII of de DDR en de Koude Oorlog: Marsha, Abby, Luc en Olaf van het Wassenaarse Adelbertcollege vinden het deze dinsdag een verademing. ,,Het klinkt misschien lullig, maar dat soort teksten hebben we al genoeg gehad. Vaak ook zijn ze eentonig en oubollig’’, weet Luc.

Nee, dan de teksten van dit examen. ’Actueel en relevant’ zijn die. Cybercriminaliteit. Zelfrijdende auto’s. De vluchtelingencrisis waarin Angela Merkel eerst de grenzen dicht wilde houden, maar om ging door een huilend vluchtelingenmeisje. En nog zo wat.

,,Nee, dit heeft cito een keertje goed gedaan’’, oordeelt Abby. Minpuntje was wel dat ze zo veel woorden moest opzoeken dat ze niet alles af kreeg. ,,Maar daar ga ik de klachtenlijn niet voor bellen.’’

De Tweede Wereldoorlog wordt geen moment gemist in het vwo-examen Duits

55 van de 75 eindexamenkandidaten vwo op het ’Adelbert’ hebben Duits in hun pakket. Het is zelden omdat ze het zo’n mooie taal vinden. Of omdat ze ervan doordrongen zijn dat Duitsland onze belangrijkste handelspartner is en een factor van belang in de EU.

Geen Frans

Het is eerder omdat je op het atheneum naast Engels nog een tweede moderne taal in je pakket moet hebben en ook gymnasiasten Duits er soms nog bij kiezen. Belangrijkste reden daarbij lijkt de afschrikwekkende werking die van de Franse taal uitgaat. Olaf: ,,Ik was er zo slecht in, dat mij persoonlijk is afgeraden om het te houden.’’

Gelukkig vindt hij Duits ’helemaal geen stomme taal’ en kreeg hij jarenlang les van ’misschien wel de vrolijkste en meest aansturende’ leraar Duits van Nederland, Stef Pinxt van het leerboek ’Na klar!’ Als diplomaat-in-de dop Olaf verder gaat met de taal op het Amsterdam university college, hoopt hij wel meer enthousiasme te proeven. Door alle ’moetjes’ leken de gedachten tijdens de Duitse les wel erg vaak elders, de afgelopen jaren.

Terwijl er toch genoeg leuke dingen werden geprobeerd op school, Neem het taaldorp waar je je in een Duitse winkel, bar of bij de politie kon wanen en waar alleen maar Duits mocht worden gesproken.

Omdat spreekvaardigheid minder zwaar weegt bij de examens, hebben de vier dat soort dingen al een tijdje niet meer gehad. ,,Moet ik nu Duits spreken, dan voel ik me net zo’n buitenlandse prof die na wat Nederlandse woorden overschakelt op Engels’’, meldt Luc. ,,Ach, wanneer spreek je die taal nou?’’, vraagt Abby zich af. ,,Wanneer je er op vakantie gaat’’, denkt Marsha. Nog maar een goed examenweekje en het kan al...

ldn6_examen_1505__2_.pdf

ldn6_examen_1505.pdf

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.