Premium

Hoogbejaarde St. Cecilia nog springlevend: Voorhoutse muziekvereniging viert honderdjarig jubileum [video]

Hoogbejaarde St. Cecilia nog springlevend: Voorhoutse muziekvereniging viert honderdjarig jubileum [video]
Voorhout

Een Voorhouts dorpsfeest is niet compleet zonder optreden van St. Cecilia. Al honderd jaar spelen de muzikanten van deze Voorhoutse muziekvereniging op allerlei lokale hoogtijdagen: kerkelijk en niet- kerkelijk. Voorzitter Marcel Floor: „We zijn onvermijdbaar in Voorhout.”

De Voorhoutse muziekvereniging St. Cecilia is op 7 juli 1919 opgericht. De Eerste Wereldoorlog was net voorbij en de katholieke emancipatie was in volle gang.

Het was dan ook de pastoor die in het grotendeels katholieke Voorhout de aanzet gaf voor de oprichting van een muziekvereniging. Dat werd St. Cecilia, vernoemd naar de patroonheilige van de muziek.

Hoogbejaarde St. Cecilia nog springlevend: Voorhoutse muziekvereniging viert honderdjarig jubileum [video]
Een vertrouwd beeld: door de straten van Voorhout nu...

De muzikanten luisterden de katholieke hoogtijdagen op, maar speelden ook op dorpsfeesten als de kermis en Koninginnedag. Een nieuwe pastoor, burgemeester of jubilerend echtpaar kon eveneens op een muzikale serenade rekenen.

André van Noort, muzikant én de historicus van de vereniging heeft het nodige onderzoek gedaan in de archieven van St. Cecilia.

„De muziekvereniging had al 32 leden. De eerste dirigent, die een militaire achtergrond had, wist al snel achttien instrumenten te vinden. Zo kon er geoefend worden in café Boerhaave. Later werd dat het Parochiehuis, tegenwoordig het jongerencentrum @Hok.”

Hoogbejaarde St. Cecilia nog springlevend: Voorhoutse muziekvereniging viert honderdjarig jubileum [video]
Van links naar rechts: historicus André van Noort, voorzitter Marcel Floor, Minte Does en dirigent Paul Martens.
© Taco van der Eb

In 1922 volgt het eerste vaandel dat trots bij alle optredens wordt meegedragen. Daar worden ook de lauwerkransen en later medailles opgespeld, gewonnen tijdens wedstrijden tussen katholieke muziekverenigingen uit de omgeving. De muzikanten, allemaal mannen, spelen nog gewoon in hun zondagse pak. Pas na de Tweede Wereldoorlog is er geld voor eerst een baret, later een uniform. Eerst grijsblauw, vervolgens groen, rood en nu zwart.

Kindermonden

Tijdens de crisisjaren heeft de muziekvereniging het moeilijk. Van Noort: „Voorhout kende veel grote katholieke gezinnen die het moeilijk hadden. De contributie van St. Cecilia werd waarschijnlijk niet altijd betaald, want het voeden van kindermonden ging voor.”

Een donatie in 1937 van 200 gulden, mogelijk van de pastoor, wendt een faillissement af. Vijf jaar later, in 1942, stopt de vereniging omdat het bestuur weigert mee te werken aan de door de Duitsers ingestelde Kultuurkamer. „Drie jaar later, op 6 mei, kwamen alle instrumenten tevoorschijn en was St. Cecilia terug op straat”, aldus Van Noort.

Hoogbejaarde St. Cecilia nog springlevend: Voorhoutse muziekvereniging viert honderdjarig jubileum [video]
Een ongedateerde groepsfoto voor de kerk.

Na de Tweede Wereldoorlog groeit St. Cecilia langzaam uit tot de huidige vereniging met 130 leden. Er komen uniformen én in 1953 worden de eerste vrouwen lid. „De pastoor, die nog steeds in het bestuur zat als adviseur, vond het goed mits ze wel een rok aanhadden”, weet Van Noort.

Oliebollen

Geld wordt bijeengehaald door het verkopen van obligaties, het ophalen van oud papier, maar ook door het bakken van oliebollen tussen 1954 en 1978.

In een schriftje, te zien op de expositie die aan de eeuweling is gewijd in het gebouw van de Historische Vereniging Voorhout, wordt nauwgezet bijgehouden wie in de voor- en nanacht (vanaf half één ’s nachts) moet bakken.

De vereniging verandert. Is er aanvankelijk alleen een harmonieorkest dat ook op straat loopt, in 1962 wordt een drumband opgericht waaruit in 1994 de drumfanfare voortkomt. Die gaat voortaan voorop bij een optocht, terwijl de harmonie een zittend orkest wordt.

Hoogbejaarde St. Cecilia nog springlevend: Voorhoutse muziekvereniging viert honderdjarig jubileum [video]
Optreden bij het Wereld Muziek Concours in Kerkrade.
© Publiciteitsfoto’s

In 1977 komt er een majoretteclub bij die in 2004 zelfstandig verder gaat, er wordt sinds 2009 blokfluitles gegeven en er is sinds 1994 een orkest met leerlingen van alle leeftijden.

De vereniging groeit nog steeds. Niet alleen door aanwas van jonge leden, maar ook doordat mensen na jaren hun muziekinstrument weer tevoorschijn halen.

„Leden die gestopt zijn omdat ze gingen studeren maar in Voorhout komen wonen, keren terug. Maar ook mensen die elders bij een band hebben gezeten, en hier een huis kopen, komen bij ons. Daarnaast zie je nog steeds dat er echte Voorhoutse families zoals Does, Van der Geer, Jirka, Zwetsloot Van der Hulst en Floor zijn waar hele generaties bij St. Cecilia spelen”, aldus voorzitter Floor, zelf telg uit zo’n familie.

Hoogbejaarde St. Cecilia nog springlevend: Voorhoutse muziekvereniging viert honderdjarig jubileum [video]
...en in vroeger tijden.

Gevolg is dat de sociale samenhang op de club groot is. „Ook bij ons is de derde helft belangrijk. Er zijn zelfs muziekhuwelijken”, aldus Minte Does, eveneens afkomstig uit een echte Ceciliafamilie en de helft van een St. Ceciliakoppel. „De vereniging is hecht. Een voorbeeld? Laatst was er iemand overleden en muzikanten waren aanwezig op een door-de-weekse dag. We zijn echt een St. Ceciliafamilie.”

Concurrentie

De hoogbejaarde St. Cecilia is nog fit genoeg om een volgend jubileum te halen. Wel staat de muziekvereniging voor de uitdaging om nieuwe doelgroepen te bereiken, denkt voorzitter Floor. „We moeten moeite doen om mensen naar een uitvoering te krijgen. Er is te veel concurrentie van ander vermaak.”

Met het jubileum wordt een eerste stap gezet om nieuwe doelgroepen te bereiken. Niet alleen met de taptoe op 18 mei, met muziek van de iconen van de jaren tachtig, maar ook tijdens het jubileumweekeinde op 6 en 7 juli.

Zo wordt op zaterdagavond 6 juli met de hele vereniging een honderd minuten durende muziekuitvoering A-Meezing party gegeven. De dag erna, precies honderd jaar na de oprichting, is er een muziektheater ’Cielke maakt muziek’.

Dirigent Paul Martens: „Het is een verhaal over een meisje dat muziek wil maken in een land waar muziek verboden is. Zij gaat op zoek naar de instrumenten. Toneelvereniging Cultuur Verheft speelt het verhaal dat door muziek wordt ondersteund. Voor ons heel iets nieuws.”

Als het een succes wordt, volgen zeker nieuwe optredens. Floor: „Er zijn zoveel ideeën ontstaan rond dit eeuwfeest. We hebben voor nog twintig jaar plannen klaarliggen. Maar we blijven ook bij onze roots. Zo blijft St. Cecilia aanwezig bij de Palmpasenoptocht, de lampionnenoptocht bij de kermis, Koningsdag, Bevrijdingsdag en Dodenherdenking.”

Programma

18 mei: Taptoe op voetbalveld van VV Foreholte. Naast St. Cecilia zijn Adest Musica, Flora Band, Amigo , St. Laurentius en Jong DVS aanwezig. Kaarten zijn onder meer te koop via www.st.ceciliavoorhout.nl.

6 juli: A-Meezing party in De Tulp.

7 juli: Cielke maakt muziek, muziektheater in De Tulp.

Meer nieuws uit Duin- en Bollenstreek

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.