Een complete revisie voor het Leidse polderpark Cronesteyn

Een complete revisie voor het Leidse polderpark Cronesteyn
© Archieffoto Taco van der Eb
Leiden

Polderpark Cronesteyn krijgt vanaf 2021 een fikse opknapbeurt, waarbij ook het continue probleem met de waterkwaliteit van de waterspeelplaats wordt aangepakt. Burgemeester en wethouders hebben daarvoor een 2 ton kostend voorstel aan de gemeenteraad gestuurd.

Het is eigenlijk te vroeg - de gemeente pakt parken normaal gesproken eens per 25 jaar aan en Cronesteyn was in in 2005 nog aan de beurt - maar er is teveel achterstallig onderhoud.

Het gaat onder meer om een veelheid aan vooral kleinere ingrepen en een wat andere manier van regulier onderhoud, erop gericht om de biodiversiteit van het park te vergroten. De ingrepen kosten naar verwachting 202.000 euro, de jaarlijkse onderhoudskosten stijgen erdoor met 11.000 euro. Het nieuwe beheer begint nu al, de verderstrekkende ingrepen in 2021.

Dat betreft onder meer het herinrichten van de moerastuin, een stuk van het Reigerbos, de ingangen en de weidevogelgraslanden. Er wordt een bruggetje weggehaald en er komen tweehonderd nieuwe bomen bij.

Bij de waterspeelplaats komt een nieuwe waterverbinding met het Rijn-Schiekanaal, die wordt uitgerust met een systeem dat de inlaat van water direct stopt zodra bij de rioolwaterzuivering verderop ongefilterde overstort plaatsvindt. Hiermee hoopt de gemeente af te komen van het permanente negatieve zwemadvies. De slechte waterkwaliteit komt echter ook door honden, watervogels en zwemmers zelf.

Meer nieuws uit Leiden