Overeenkomst tussen Bomenbond en Leidse begraafplaats: Rhijnhof mag kappen

Overeenkomst tussen Bomenbond en Leidse begraafplaats: Rhijnhof mag kappen
Begraafplaats Rhijnhof als nabestaandenpark.
© archieffoto
Leiden

Het omstreden plan om op Rhijnhof 44 bomen om te halen, wordt doorgevoerd. Maar de Leidse begraafplaats moet voortaan wel biodivers en ecologisch worden beheerd. Dat is de uitkomst van een bemiddelingstraject in het conflict tussen de Bomenbond en stichting begraafplaats Rhijnhof.

De leiding van de begraafplaats is al meer dan twintig jaar bezig om Rhijnhof om te vormen naar een groot park voor nabestaanden. Voor dat doel is veel groen toegevoegd en zijn grote delen van het terrein opnieuw ingericht. Een van de laatste stappen van dat project bestond uit het kappen van 44 bomen die plaats maken voor een brug over een vijver.

Daartegen kwam onder meer verzet van enkele particulieren, later gesteund door de regionale Bomenbond. Alleen al in de eerste maand na het aankaarten van het onderwerp werden 700 handtekeningen opgehaald. Ook in de gemeenteraad werden hardop vraagtekens gezet bij de voorgenomen kap op Rhijnhof, waarvoor drie jaar geleden een vergunning was verleend. Daartegen maakte de Bomenbond alsnog bezwaar.

Wethouder Martine Leewis (GroenLinks) probeerde partijen tot elkaar te brengen, maar deed die bemiddelingspoging afgelopen najaar over aan een professionele mediator. Dat heeft nu effect met als resultaat dat de bomen toch omgehaald worden, maar Rhijnhof moet, voor zover dat al niet gebeurde, maatregelen nemen die voor een grotere biodiversiteit zorgen. ’Door dit succesvol afgeronde mediationtraject is een langdurige juridische strijd voorkomen’, schrijft Leewis in een brief aan de gemeenteraad.

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.