Premium

’Dirty talk’ met een boodschap: jonge artsen gaan in het boek ’Poezenpraat’ geen taboe uit de weg

’Dirty talk’ met een boodschap: jonge artsen gaan in het boek ’Poezenpraat’ geen taboe uit de weg
Tess Wemeijer en Loes Hegeman.
© Foto Plint Media

Probleemvagina’s, soa’s, ongewenste zwangerschappen en een jeukende ’down under’. Jonge dokters Tess Wemeijer (26) en Loes Hegeman (24) draaien er niet om heen in hun boek ’Poezenpraat’ dat vanaf morgen in de winkel ligt. Alvast een waarschuwing voor lezers die daar slecht tegen kunnen: „We maken alle taboes bespreekbaar.”

De jonge arts Tess Wemeijer van de afdeling chirurgie pakt haar fiets uit de stalling van het ziekenhuis. De ochtendzon schijnt uitbundig. Haar allereerste nachtdienst zit erop. „Twaalf uur lang moeten doortrekken, niet geslapen. Een paar keer een misselijk jetlaggevoel gehad.” Een turbulente studententijd is definitief voorbij. Lachend: „Het echte leven is begonnen!”

Lees ook: 12 vrouwendingen waarmee je hup, naar je huisarts moet

Samen met voormalig huis- en studiegenoot geneeskunde Loes Hegeman schreef ze ’Poezenpraat’. „Vriendinnen komen met hun vragen bij ons, vertrouwen ons hun diepste geheimen toe. Wij begrijpen dat de drempel om de huisarts te bellen soms te hoog is, als je gewoon wat vragen hebt over een one-night-stand. Onder het genot van pasta-pesto en een wijntje is heel wat informatie uitgewisseld. Wandelende encyclopedieën werden we. Waarom schrijven we die kennis en ervaringen niet op in een boek? In een taal die begrijpelijk is voor iedereen?”, vertelt Loes Hegeman.

Pil vergeten

Zes jaar studeren de vriendinnen - ’met een gezamenlijke voorkeur voor dirty talk’ - geneeskunde in Groningen. „Wilde avonden dansen in de kroeg en bij zonsopkomst een poging doen ons (bij voorkeur eigen) bed terug te vinden.” Maar er wordt ook keihard geblokt. Ondertussen blijken de twee een vraagbaak voor leeftijdsgenoten. „’Ik heb de pil vergeten, wat moet ik doen?’ Of: ’Ik heb in een dronken bui geen condoom gebruikt. Moet ik me nu op soa’s (seksueel overdraagbare aandoeningen, red.) laten testen?’ Want die jongen kan wel zeggen dat-ie clean is, maar zeker weten doe je het niet.”

Het boek, vol medische weetjes, biedt een uniek kijkje achter de deuren van het studentenleven. De wereld van ’pandapunten’, die aangeven hoelang iemand geen seks heeft gehad. Studenten krijgen één pandapunt per seksloze week, ’normale’ mensen één per maand. Waarom pandapunten? Omdat panda’s het maar zelden doen. En de wereld van bizarre versiertactieken. ,,Mannen die hun wekker om 4.00 uur ’s nachts zetten, zich douchen, mooi aankleden en fris de stad inlopen om meisjes op te pikken. Hij is helemaal helder, ziet er goed uitgeslapen uit en ruikt ook nog eens lekker. De vrouwen in kwestie daarentegen zijn vaak licht alcoholisch beneveld. Oh boy, niet oké natuurlijk.”

De toon is jolig, de boodschap serieus. Wetenschappelijke feiten worden gemixt met hilarische anekdotes, vaak opgepikt tijdens stages in ziekenhuizen. Wemeijer: „Zoals het verhaal van een vrouw die de pil slikte en toch per ongeluk drie kinderen kreeg. Bleek dat als ze de pil vergat haar partner alsnog de vergeten pil innam voordat ze seks hadden. Tja.”

In het boek passeert een horrorfilm aan geslachtsziektes de revue. Van gonorroe tot genitale wratten. Hegeman en Wemeijer adviseren na onveilige seks een soa-test te doen bij de huisarts of GGD. Met wattenstaafjes wordt langs mogelijk besmette lichaamsdelen gestreken (de swab) en de uitslag volgt binnen twee weken. „Zie het als een APK-keuring die hoort bij goed lichaamsonderhoud.”

Dat je geheid bekenden bij de soa-poli tegen het lijf loopt? Nou en! „Iedereen kan het oplopen. Gelukkig kun je er iets tegen doen. Met een kuur antibiotica kom je er vaak wel vanaf. Het is belangrijk dat taboes rond soa’s verdwijnen. Als iedereen zich zou laten testen en laten behandelen, dan heb je in de toekomst een soa-vrij land! Maar krijg dat maar eens geregeld”, zegt Wemeijer.

’Monogame’ relatie

Soms loop je een soa op buiten je schuld. „Eentje die absoluut voor gênante situaties gaat zorgen is een soa binnen een huwelijk of langdurige ’monogame’ relatie.”

In Poezenpraat staat zo’n raar-maar-waar-voorbeeld. „Het smsje van de GGD: ’Uw testuitslag is bekend, neemt u alstublieft contact op via het onderstaande nummer’, betekende al niet veel goeds. Juist na deze eenmalige nacht met mr. X had ik chlamydia aan de haak geslagen. Toen ik hem dit vertelde aan de telefoon zei hij: ’Jij studeert toch geneeskunde? Kun jij dan ook niet direct die kuur voorschrijven? Mijn antwoord was nee, waarna hij teleurgesteld volgde: ’Shit, dan kan ik het ook niet stiekem door het ontbijt van mijn vriendin malen’. Ik wist niet eens dat hij een vriendin had, laat staan hoe verknipt hij was.”

Taboes bestaan niet voor het duo. Schaamte, wat is dat? „We willen alles bespreekbaar maken.” Zoals vaginale droogheid, die ook bij jonge vrouwen voorkomt. ,,Een basic glijmiddel hoort dan ook in ieders nachtkastje thuis om zwoele momenten niet te verpesten.”

Of dyspareunie: pijn bij het vrijen. Van alle jonge vrouwen heeft 14 procent daar last van. „Er ontstaat een vicieuze cirkel. Omdat jij iedere keer als je seks hebt, van tevoren al last hebt van bezorgdheid en angst voor eventuele pijn kun je moeilijker ontspannen en krijg je meer pijn.” De twee raden aan dan met de huisarts of seksuoloog te gaan praten.

Ook de menstruatiecyclus, vaginisme, vaginascheetjes, anticonceptie, ongewenste zwangerschappen, #MeToo, afscheiding, vleesbomen, morning-afterpil, abortus, trio’s en seksspeeltjes komen aan bod. En jeuk ’down under’ kan zomaar een schimmelinfectie zijn. „Wees terughoudend met vaginale zeep of douches, vervang ook regelmatig een tampon tijdens de menstruatie. Draag katoenen ondergoed, liefst niet te strak. Een beetje kinky: slaap zonder ondergoed.”

Doutzen Kroes

De artsen balen als vrouwen door modellen op sociale media onzeker worden over hun eigen lichaam. „Ze streven naar de billen van Kim Kardashian en de taille van Doutzen Kroes.” Uit onvrede met hun vulva kiezen sommigen zelfs voor een cosmetische schaamlipcorrectie. „Normaal bestaat niet. Er zijn gewoon allerlei varianten.”

Hoe open de twee ook zijn, sommige zaken zijn gewoon ’niet chill’. ,,Over masturbatie schrijven is een dingetje. Mijn ouders lezen dit boek ook hè. Maar ik heb me er overheen gezet’’, lacht Hegeman.

Poezenpraat is bedoeld voor jonge vrouwen. Wemeijer: „Leuk cadeau voor meiden die nu examen doen. Ik hoop dat als je het dichtslaat denkt: ik heb me vermaakt en echt wat geleerd. Dit boek moet in elk studentenhuis op de plank staan.”

Poezenpraat

Het boek ’Poezenpraat’ van Loes Hegeman en Tess Wemeijer ligt morgen in de boekhandel, telt 256 pagina’s en kost €19,99. Uitgeverij Splint Media in Kortenhoef. ISBN: 978-94-93042-13-1.

Meer nieuws uit Achtergrond

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.