Publiek en architecten kunnen gegadigden aandragen voor Rijnlandse Architectuur Prijs: op zoek naar het mooiste nieuwbouwproject

Publiek en architecten kunnen gegadigden aandragen voor Rijnlandse Architectuur Prijs: op zoek naar het mooiste nieuwbouwproject
De parkeergarage onder de Leidse Lammermarkt was twee jaar geleden de publiekswinnaar van de Rijnlandse Architectuur Prijs.
© Foto Hielco Kuipers
Leiden

Over vijf maanden wordt de winnaar van de Rijnlandse Architectuur Prijs 2019 bekendgemaakt. De wedstrijd ligt nog helemaal open. Vanaf nu kan iedereen nieuwbouwprojecten aandragen, die voor deze prijs in aanmerking zouden moeten komen.

De prijs wordt elke twee jaar uitgereikt en bestaat uit een jury- en een publiekswinnaar. Twee jaar geleden werd de parkeergarage onder de Lammermarkt in Leiden door het publiek als winnaar aangewezen. De jury koos voor een studentencomplex aan de Langebrug in de Leidse binnenstad.

De Rijnlandse Architectuur Prijs staat open voor nieuwbouwprojecten die zijn opgeleverd tussen 1 juli 2017 en 1 augustus 2019. Ze moeten bovendien in een van de elf deelnemende gemeenten staan, te weten Leiden, Leiderdorp, Zoeterwoude, Voorschoten, Wassenaar, Katwijk, Noordwijk, Oegstgeest, Teylingen, Lisse en Kaag en Braassem.

Het is voor het eerst dat iedereen projecten mag voordragen voor de prijs. Peter van Swieten, voorzitter van het Rijnlands Architectuur Platform (RAP): ,,Omdat bijzondere architectuur soms de publieke belangstelling ontbeert die het wel verdient, stellen wij de aanmeldingsprocedure open voor publiek en architectenbureaus. Wij hopen dat we met hulp van het publiek tot een spannende longlist van betekenisvolle architectonische projecten uit de regio kunnen komen.’’

Ook de welstandscommissies en de colleges van burgemeester en wethouders van de elf deelnemende gemeenten is gevraagd projecten aan te dragen. Via de website van het RAP kunnen tot 2 juni projecten worden voorgedragen. Dat moet leiden tot een longlist van circa 25 projecten, die op zaterdag 15 juni op de Dag van de Architectuur bekend wordt gemaakt.

In september wordt het aantal kandidaten voor de architectuurprijs teruggebracht tot een shortlist van tien projecten. Coördinator Esther Geradts van het RAP hoopt zelfs een fietstocht langs de genomineerde projecten uit te zetten. ,,Dat lijkt me leuk, maar ik weet niet of dat gaat lukken.’’

Vanaf dat moment kan iedereen via de website ook een stem uitbrengen voor de publieksprijs. Deze wordt samen met de juryprijs op woensdag 9 oktober uitgereikt tijdens een bijeenkomst in Scheltema in Leiden.

Meer informatie en aanmelden van projecten via www.rapleiden.nl

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.