Premium

Hulpdiensten oefenen ramp tijdens schooluitje op strand van Noordwijk: ’Alstublieft, help mij dan toch’ [video]

Hulpdiensten oefenen ramp tijdens schooluitje op strand van Noordwijk: ’Alstublieft, help mij dan toch’ [video]
Hulpverleners ontfermen zich over de slachtoffers op het strand.
© Foto Flashlight Fotografie/Stephan Bekooij
Noordwijk

Nog voordat de agent uitstapt weet hij dat het mis is, goed mis. Voor zijn ogen liggen twaalf slachtoffers verspreid op het strand, onder wie vier kinderen. Hij wordt meteen aangeklampt door man die hem meesleurt naar een levenloos lichaam, een vrouw banjert wezenloos heen en weer en schreeuwt: ’Alstublieft, help mij dan toch’.

De agent is een van de tweehonderd hulpverleners en waarnemers die woensdagmiddag zijn opgetrommeld voor de oefening ’dramatisch eindkamp’.

Ronald Hoek van de politie Noordwijk en Arie van Dijk van de ambulancedienst Hollands Midden hebben een scenario uitgewerkt dat gelijkenis vertoont met een ongeluk dat zich tijdens de Volvo Ocean Race in Scheveningen daadwerkelijk afspeelde.

Eind juni 2018 kwamen twee boten in de haven met elkaar in botsing, met een dode en verschillende gewonden tot gevolg.

Chaos

Bij de oefening op het Noordwijkse strand zijn kinderen van een basisschool op twee raftboten in de branding aan het varen. Ze worden daarbij over het hoofd gezien door een grote gemotoriseerde rubberboot. De chaos is daarna compleet.

Hulpdiensten oefenen ramp tijdens schooluitje op strand van Noordwijk: ’Alstublieft, help mij dan toch’ [video]

Zo liggen er slachtoffers op het strand, proberen gewonden ver op zee het hoofd boven water te houden, en zijn er mensen vermist.

Een stuk verderop ligt de rubberboot van de daders, die zich richting de duinen uit de voeten hebben gemaakt en door de politie moeten worden ingerekend. Tot overmaat van ramp is de bestuurder van groot schoonmaakvoertuig door alle gebeurtenissen afgeleid en heeft hij wandelaars overreden. Zij zitten bekneld onder een grote zeef.

De wonden van de figuranten zien er bijkans echt uit. Bij de een steekt een stuk hout uit zijn middenrif, bij een ander zijn de ingewanden zichtbaar en de volgende heeft een afgehakte hand vast.

Op het hoogtepunt van de oefening zijn talloze hulpverleners van onder meer politie, brandweer, ambulancediensten, KNRM, reddingsbrigades, Staatsbosbeheer en gemeente in touw. Voertuigen rijden af en aan, de KNRM-boot brengt slachtoffers van zee aan land en een helikopter en een laag overscherend vliegtuig van de Kustwacht verlenen bijstand vanuit de lucht. Met een drone wordt de oefening nauwgezet gevolgd.

Procedures

In Noordwijk en Katwijk zijn ze gewoon aan het begin van het strandseizoen een oefening te houden, maar dit keer is die veel groter van opzet.

,,We gaan dit zeker niet ieder jaar doen, maar nu kunnen we goed zien wat de mogelijkheden en onmogelijkheden zijn. Je kan dingen uitproberen en procedures trainen’’, zegt Hoek. Al in oktober zijn hij en Van Dijk met de voorbereidingen begonnen. ,,Toen wisten we al dat het mooi weer zou worden’’, zegt Hoek lachend.

Batterij

Het meest zuidelijke parkeerterrein bij de Koningin Astrid Boulevard is dan al veranderd in een grote commandopost, waar alle officieren van dienst de hulpactie coördineren. Op de boulevard staat even later een batterij aan ambulances klaar.

Zelfs vanuit Utrecht en Kennemerland is er interesse om aan deze oefening mee te doen. Een klein veldhospitaal met traumateam zorgt op straat voor een eerste opvang.

Joram van Heijst kijkt nauwgezet toe bij de verpleegkundigen op het strand en bij de ambulances. Landelijk is er drie jaar geleden een systeem bedacht, zodat juist bij grote calamiteiten zo snel mogelijk genoeg materieel voorhanden is, iedereen snel weet wat te doen en de slachtoffers zo spoedig mogelijk naar het juiste ziekenhuis worden afgevoerd.

Van Heijst wijst op een groene lamp op een van de ziekenwagens. ,,Iedereen weet dat daar de coördinatie gebeurt. Alle ambulances krijgen daar hun taak te horen.’’

Als nagenoeg alle deelnemers zich na afloop melden voor iets lekkers bij de snackkar, blikt Hoek tevreden terug.

,,Natuurlijk zijn er altijd dingen die in werkelijkheid anders verlopen dan in het scenario, maar veel deelnemers menen dat het goed is om op deze manier te oefenen. In de commandopost is het druk. Dan moet je de chaos accepteren. Rustig blijven om zo orde te scheppen.’’

Meer nieuws uit Duin- en Bollenstreek

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.